Politiek
Vijf vragen aan staatssecretaris Dijksma

DEN HAAG (ANP). Provincies en gemeenten gaan op basis van wetenschappelijk onderzoek bepalen hoeveel intensieve veehouderij er in hun gebied mag plaatsvinden. Daarbij moet rekening worden gehouden met de risico’s voor de volksgezondheid, bepaalde staatssecretaris Sharon Dijksma vrijdag. Vijf vragen en antwoorden over haar plannen.

Waarom zijn deze nieuwe regels nodig?

„De agrarische sector heeft een sterke economische positie. Maar dat blijft niet automatisch zo. De samenleving verandert en de maatschappelijke acceptatie van de intensieve veehouderij komt soms in het geding. Daarom moet de sector zich aanpassen. Het is noodzakelijk dat de verduurzaming doorzet. Als het dierenwelzijn hoog in het vaandel staat, de volksgezondheid niet in het geding is, het milieu niet in de knel komt en de veehouderij goed past in de omgeving, behoudt de sector ook in de toekomst het draagvlak.”

De gemeenten en provincies moeten nu gaan bepalen hoeveel veehouders er in hun gebied aan de slag mogen?

„Dat klopt. We kunnen dit niet vanuit Den Haag regelen, we moeten rekening houden met regionale verschillen. Het is wel zo dat provincies en gemeenten hun besluit altijd wetenschappelijk moeten onderbouwen. Het gaat dan om de vraag welke gezondheidsrisico’s er zijn. We gaan onderzoek doen om provincies en gemeenten te helpen aan die informatie te komen.”

Waarom bepaalt u niet gewoon zelf hoe groot een veehouderij mag zijn?

„We willen deze discussie niet versimpelen tot de vraag hoeveel dieren er in een stal mogen. Het is complex, want in 2050 zijn er wereldwijd ook 9 miljard monden te voeden. En de consumptie van dierlijke eiwitten zal ook toenemen. Daarnaast is de agrarische sector de motor van de economie, dus er spelen meerdere belangen. Daar waar het nodig is, leggen we dus beperkingen op aan de groei. Maar in principe mag een stal zo groot worden als een gebied kan dragen.”

Vreest u geen willekeur als gemeenten en provincies zelf mogen bepalen wat ze acceptabel vinden?

„Nee. Juist doordat de regio’s zo verschillend zijn zou het opleggen van een norm willekeur veroorzaken. Als je met de verschillen geen rekening houdt, dan houden we een ongelijk speelveld en dat willen we niet. De afweging blijft altijd lokaal.”

Wanneer gaan de regels in?

„De wetswijziging gaat naar verwachting in het najaar naar de Tweede Kamer en dan zal ik ook aankondigen wanneer de ingangsdatum zal zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer