Economie
AEX opent in de plus

AMSTERDAM (ANP). De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag in de plus geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met winsten. De stemming werd gesteund door de hogere slotstanden op Wall Street en een herstel in Azië.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 348,69 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 531,43 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,3 en 0,7 procent.

Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan in de AEX met een verlies van bijna 4 procent. Amerikaanse hedgefondsen speculeren op een verdere koersimplosie van Imtech. Dat zegt directeur Thijs Hovers van een van die partijen, Lucerne Capital, vrijdag in het Financieele Dagblad (FD).

Grootste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren roestvrijstaalproducent Aperam en luchtvaartgroep Air France-KLM met winsten van 1,7 en 1,6 procent. In de MidKap ging biotechnologiebedrijf Pharming aan kop met een plus van 2 procent. Grootste daler was voedingsbedrijf Wessanen met een min van 0,4 procent.

Nutreco klom 0,5 procent. Het bedrijf heeft de acquisitie van het Ecuadoriaanse garnalen- en visvoerbedrijf Gisis voltooid. Met de overname waarbij 75 procent van de aandelen in handen van Nutreco overgaat, is een bedrag van 81 miljoen euro gemoeid.

Op de lokale markt won Reesink 0,8 procent. Het bedrijf wil verscheidene activiteiten van Pon Material Handling Europe (PMH-E) overnemen. De acquisitie wordt onder meer gefinancierd door een emissie van 16 miljoen euro en een onderhandse plaatsing van certificaten van gewone aandelen Reesink bij Pon voor 9,6 miljoen euro.

In Frankfurt klom Allianz 0,8 procent. De verzekeraar verwacht meer dan een half miljard euro aan claims te ontvangen naar aanleiding van de overstromingen in Duitsland en omringende landen. Na herverzekering komt het verlies voor Allianz op 350 miljoen euro.

De euro was 1,3351 dollar waard, tegen 1,3311 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 96,70 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 104,87 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer