Politiek
EU klaagt over Chinese heffing stalen buizen

BRUSSEL (ANP). De Europese Commissie heeft een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen China. Peking heeft een heffing opgelegd op de import van Europese roestvrijstalen buizen en dat is volgens Brussel in strijd met de regels van de WTO.

Brussel heeft donderdag de WTO om een consultatie gevraagd. Zo hoopt het dagelijks bestuur van de EU via overleg met China tot een oplossing te komen. Als de consultatieronde niet succesvol is, dan kan de EU de WTO vragen een panel op te richten dat zich over de kwestie zal buigen en uitspreken.

Ook Japan heeft al een soortgelijke klacht ingediend bij de WTO.

De heffingen die Peking heeft opgelegd, liggen tussen de 9,7 en 11,1 procent. Volgens de EU belemmeren deze heffingen de toegang tot de Chinese markt enorm.

De relatie tussen de EU en China staat onder druk. Zo beschuldigt de EU Peking ervan zonnepanelen te subsidiëren en flink onder de marktprijs op de Europese markt te dumpen. Brussel heeft daarom een tijdelijke heffing op Chinese zonnepanelen opgelegd van bijna 12 procent, maar die na 2 maanden flink kan oplopen. Ondertussen probeert Brussel er via onderhandelingen uit te komen. Peking is inmiddels een onderzoek gestart naar het dumpen van wijn uit de EU op de Chinese markt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer