Binnenland
Gemeente Utrecht: geen nieuw asbestgeval in Kanaleneiland

UTRECHT – Er is geen nieuw asbestgeval opgedoken in een ander deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dat is volgens burgemeester Aleid Wolfsen gebleken uit een onderzoek dat de gemeente vrijdag heeft ingesteld naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur vrijdagavond.

Redactie digitale media
27 July 2012 17:33Gewijzigd op 14 November 2020 22:22
Stanleylaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Foto ANP
Stanleylaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Foto ANP

In die uitzending laat een vrouw zien dat er asbest op haar balkon ligt. Volgens Wolfsen en woningcorporatie Mitros gaat het hier om een ander renovatieproject, dat al eerder door de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) is stilgelegd. Volgens TNO is er bij die flats geen sprake van een „actueel asbestrisico”, aldus Wolfsen. „Deze zaken hebben niks met elkaar te maken”, aldus Mitros vrijdag.

Naar huis

De bewoners van de meeste flats aan de Marco Pololaan kunnen in de loop van de volgende week naar huis. Uit monsters die in hun woningen zijn genomen, blijkt dat hun woonomgeving schoon is.

In totaal zijn in die straat 48 woningen ontruimd. Op enkele plekken in portieken en op balkons is wel asbest aangetroffen. Ook zijn enkele gezinnen langere tijd met vakantie. Maar het merendeel van de bewoners kan naar huis, heeft burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag gezegd.

De bewoners van de flat aan de Stanleylaan kunnen nog wekenlang niet terug naar huis. De flat aan de Stanleylaan is de bron van de asbestbesmetting en nog niet alle monsters die daar zijn genomen, zijn geanalyseerd. Pas na de analyse wordt een plan van aanpak voor sanering opgesteld.

Volgens directievoorzitter Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros zal het schoonmaken van de Stanleylaan ook het langst gaan duren. Er is voor gekozen om eerst de makkelijkst te reinigen locaties schoon te maken en als laatste aan het grootste karwei te beginnen.

Keuze

Een aantal bewoners van de door asbest getroffen wijk in Utrecht krijgt de keuze tussen een tijdelijke wisselwoning om te verblijven, of een bedrag van 1500 euro per maand om eigen voorzieningen te treffen.

Volgens Rötscheid is gebleken dat een deel van de bewoners voor zichzelf een opvangadres kan regelen. Zij krijgen een vergoeding voor de kosten die ze maken. Overigens hebben andere geëvacueerde bewoners vrijdagmiddag een advocaat te hulp geroepen, omdat zij geen verhuisformulier durfden te ondertekenen. „Ze waren bang rechten te verspelen, maar daar is geen sprake van”, aldus Rötscheid.

Er zijn volgens de directeur ook evacués die weigeren om hun opvanghotel te verlaten. „We zetten niemand op straat, deze mensen krijgen langer de tijd om zich te beraden. We begrijpen de emoties en gaan de komende dagen verder met hen praten.” Het is de bedoeling dat de tijdelijk beschikbaar gestelde hotelkamers na het weekend weer kunnen worden verhuurd.

Hulp

Als alle bewoners van de ‘asbestwijk’ uit de tijdelijke opvanghotels zijn vertrokken, blijven hulpverleners toch voortdurend voor hen beschikbaar. Voorlopig komt er elke dag iemand aan de deur bij de 89 wisselwoningen in Utrecht en Nieuwegein. Ook krijgen de bewoners elke dag een nieuwsbrief en zorgt de gemeente voor informatiebalies in de buurt.

„We laten hen niet los”, zei burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag. „Ook degenen die nu nog op vakantie zijn, kunnen rekenen op onze zorg zodra ze terug zijn. We zorgen voor hulp zolang het nodig is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer