Binnenland

Zoemende mug en snurkende partner houden mens wakker

BAARN – Nee, het zijn niet alleen die zoemende muggen op een zwoele zomerse avond die menigeen uit de slaap houden. Er zijn diverse andere oorzaken waardoor bijna 40 procent van de Nederlanders vindt dat hij te weinig slaapt.

Binnenlandredactie
25 July 2012 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 22:19
beeld Wikimedia
beeld Wikimedia

Uit een vandaag gepubliceerde enquête blijkt volgens GezondheidsNet dat slechts twee op de tien Nederlanders dagelijks uitgerust wakker worden. Van de 300 ondervraagden geeft 
12 procent zelfs aan nooit uitgerust wakker te worden.

In de top van veel voorkomende slaapproblemen staan dromen (60 procent), doorslaapproblemen (45 procent) en rusteloze benen (37 procent), gevolgd door snurken (34 procent), inslaapproblemen (34 procent), tandenknarsen (18 procent), praten in de slaap (14 procent) en slaapwandelen (2 procent).

Een toiletbezoek zorgt bij bijna de helft van de ondervraagden voor een onderbreking van de zo gewenste nachtrust. Ook een snurkende partner, zorgen en lichamelijke klachten beroven mensen van hun slaap.

De meeste mensen vallen vrijwel direct in slaap. Een kwart heeft echter meer dan een halfuur nodig om in slaap te vallen. Sommigen vermijden bepaalde voedingstoffen zoals bijvoorbeeld cafeïne (18 procent) of gaan ontspanningsoefeningen doen (14 procent).

De meeste mensen slapen het liefst met een open raam, in een volledig donkere en onverwarmde slaapkamer.

Wie graag bij schemerlicht slaapt, moet toch nog maar eens goed nadenken voordat hij zich ter ruste begeeft. Slapen in schemerlicht veroorzaakt symptomen van depressie bij hamsters. Als de beestjes echter in het donker sliepen, bloeiden ze weer op, zo luidt de conclusie van een onderzoek aan de universiteit van Ohio in de VS. De dieren die wekenlang in het schemerlicht sliepen, werden minder actief en verloren hun eetlust. Toen ze daarna in het donker mochten rusten, verdwenen de negatieve effecten.

Er zijn de laatste jaren steeds meer mensen met een depressie. Volgens de onderzoekers zou de grote hoeveelheid omgevingslicht, zoals lantaarnpalen en televisies, een reden voor de toename van depressies kunnen zijn.

Of het effect van licht op mensen hetzelfde werkt als op hamsters, zal uit vervolgonderzoek moeten blijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer