Buitenland
Fransen in shock na bloedbad in joodse school

TOULOUSE (ANP/AFP) – In Frankrijk is geschokt gereageerd op het bloedbad dat een man maandagochtend aanrichtte in een joodse school in Toulouse. Hij schoot een leraar en drie kinderen dood. President Nicolas Sarkozy sprak van een „nationale tragedie.”

De man begon in het wilde weg te schieten rond een uur of 8 in de ochtend, toen de kinderen naar school kwamen in de wijk Roseraie in de Zuid-Franse stad „Hij heeft op alles geschoten wat hij zag, kinderen en volwassenen”, aldus een officier van justitie die de aanslag onderzoekt. „De kinderen werden tot in de school achtervolgd om hen af te maken.”

De doden zijn een 30-jarige leraar van de Ozar Hatorah-school, zijn twee kinderen van 3 en 6 jaar oud en een andere scholier van 8. Een tiener van 17 raakte zwaar gewond. Sarkozy toonde zich aangeslagen door de tragedie. „Het zijn onze kinderen. In Frankrijk vermoordt men geen kinderen”, zei het staatshoofd met een sombere stem.

Er bestaat een verband met twee aanslagen die op 11 maart al in Toulouse en op 15 maart in de ten noorden daarvan gelegen stad Montauban op militairen werden gepleegd. Daardoor kwamen drie militairen van Noord-Afrikaanse afkomst om.

Uit ballistisch onderzoek blijkt dat bij de drie aanslagen hetzelfde wapen is gebruikt. Het gaat om een oud Amerikaans legerpistool met kaliber .45. Eerder zeiden de autoriteiten dat het kaliber van het wapen bij alle drie aanslagen gelijk was, maar ze lieten in het midden of het om één en hetzelfde wapen ging.

Ook de scooter waar de dader op reed, is bij de vorige aanslagen gebruikt. Het voertuig zou ruim een week geleden zijn gestolen in Toulouse. Rechercheurs zouden met de eigenaar hebben gesproken, maar een bron wilde niet tegen persbureau AFP zeggen hoe de politie de eigenaar op het spoor is gekomen.

Alle scholen in Frankrijk houden dinsdag een minuut stilte om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. De Conferentie van Rabbijnen in Europa heeft geëist dat joodse instellingen in Europa beter worden beveiligd „om te verzekeren dat de veiligheid van de Joden op dat continent geen gevaar loopt.” De Franse politie geeft extra beveiliging aan Joodse en islamitische scholen.

De politie in Parijs heeft een onderzoek ingesteld naar de dreigbrieven die twee synagogen in de Franse hoofdstad hebben ontvangen. Dat heeft een ingewijde maandag gezegd. In de brieven wordt niet verwezen naar de aanslag op het joods schoolgebouw in Toulouse. De brief met de tekst ’U bent het volk van Satan. U wacht de hel’ werd in het weekeinde bij de ene synagoge bezorgd. De andere arriveerde maandag.

De Unie van de Joodse Studenten in Frankrijk (UEJF) heeft voor maandagavond opgeroepen tot een stille tocht in Parijs. Premier François Fillon heeft zijn deelname toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer