Buitenland
Liveblog: Zeven Nederlandse doden bij busongeluk

LOMMEL – Bij een ongeluk met een Belgische bus in Zwitserland, zijn dinsdagavond 28 mensen om het leven gekomen. In de bus zaten tien Nederlandse kinderen, zeven van hen zijn verongelukt. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

Redactie digitale media
Sierre, woensdagavond. Foto EPA
Sierre, woensdagavond. Foto EPA

22.30 uur: Liveblog gesloten – 
Dit liveblog wordt afgesloten. Morgenochtend vanaf 6.30 uur meer nieuws over het tragische ongeval.

22.05 uur: Minuut stilte – 
Scholen in heel België worden opgeroepen om vrijdag een minuut stilte te houden voor de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland.

21.29 uur: Delegatie legt bloemen in tunnel – 
De Belgische premier Elio Di Rupo en de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumpf hebben bloemen gelegd in de ramptunnel. Ze stonden enige tijd stil bij de muur waar de bus tegenaan was gereden. Volgens een verslaggever van het Belgische persbureau Belga was de delegatie erg aangedaan.

21.15 uur: Reactie Obama – 
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven betuigd aan Zwitserland en België, na het dramatische busongeluk. „Het verlies van zo veel jonge levens is hartverscheurend. Onze gedachten en gebeden zijn bij de Belgische gemeenschappen van Lommel en Heverlee en alle mensen in België op dit moment. Als een goede vriend van België en Zwitserland, staan we klaar om welke hulp dan ook te verlenen.”

21.08 uur: Interview hoofd parochieteam – 
RD-journalist Johannes Visscher sprak meneer Vlemmix, hoofd van het parochieteam in Lommel-Kolonie, waar de getroffen school staat. De parochie opende woensdag zijn deuren en Vlemmix bezocht basisschool ’t Stekske.

21.02 uur: Vliegtuig – 
Donderdag kunnen de ouders van de slachtoffers terugvliegen vanuit Zwitserland. De Belgische regering stelt een Airbus ter beschikking. De lichamen van de overledenen zullen met twee C-130’s vervoerd worden, meldt De Standaard.

19.50 uur: Verzekering – 
De Belgische verzekeringsmaatschappij AG Insurance gaat de slachtoffers van het dodelijke busongeluk in Zwitserland vergoeden. De maatschappij is de verzekeraar van de bus die bij het ongeluk betrokken was. Hoe groot de schade zal zijn is nog niet bekend.

19.20 uur: Bevestiging Nederlandse doden – 
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er zeven Nederlandse kinderen zijn omgekomen. Daarnaast zijn drie Nederlandse kinderen gewond geraakt.

19.18 uur: Reactie koningin Beatrix –
„De Koningin leeft intens mee met de slachtoffers en nabestaanden van het busongeluk in Zwitserland”.

19.10 uur: Alain Rittemer, de chef van de hulpdiensten van Wallis (via De Standaard): 
„De hulpdiensten waren 20 minuten na het ongeval massaal aanwezig. Na twee uur was de laatste gewonde bevrijd. Met de kinderen was nauwelijks te praten, al is dat in zo’n situatie ook niet nodig. Een hand vastnemen is voldoende. Ook reddingswerkers waren in shock. Vooral het gehuil van de kinderen is bijna niet na te vertellen.”

18.59 uur: Reactie premier Rutte –
„Een verschrikkelijke gebeurtenis die zo veel verdriet losmaakt. We leven intens mee met alle betrokkenen. Alles is nu gericht op het ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden in deze periode van verdriet en onzekerheid.”

18.40 uur: Zeven Nederlandse doden – 
Er zijn zeven Nederlandse doden te betreuren bij het busongeluk. Dat maakt een Zwitserse politiecommissaris bekend.

18.28 uur: Onderzoek ongeluk – 
Volgens onderzoeksrechter Olivier Elsig is vastgesteld dat de chauffeur niet te hard heeft gereden en dat de kinderen een gordel droegen. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren blijft een vraagteken. Mogelijk heeft het iets te maken met een defect aan de bus. Ook is het mogelijk dat de chauffeur onwel is geworden. Het is uitgesloten dat er een ander voertuig betrokken was bij het ongeluk, en ook was de weg in goed staat.

18.15 uur: Camera’s – 
De oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht. Er zijn beelden van bewakingscamera’s in de tunnel. Die moeten meer duidelijkheid geven.

18.00 uur: Di Rupo – 
Di Rupo begint door te zeggen dat zijn gedachten uitgaan naar familie en vrienden van de slachtoffers. „Er zijn geen woorden voor, het verlies is zo intens en persoonlijk.” Di Rupo bedankt de hulpverleners voor alle inzet. „Het werk was moeilijk voor allen die de slachtoffers zagen.”De Zwitserse presidente Schlumpf zegt dat zij zich als moeder van drie kinderen goed kan voorstellen wat de ouders nu moeten doormaken.

17.55 uur: Persconferentie Sion – 
De persconferentie in Sion gaat nu beginnen.

17.35 uur: Ongevalexpert – 
De Zwitserse tunnel heeft volgens een Duitse expert meerdere ernstige gebreken. „Met vangrails was het ongeluk waarschijnlijk beter afgelopen”, zei ongevalsdeskundige Johannes Hübner van de internationale Touringcarorganisatie RDA woensdag.

17.30 uur: Persconferentie Sion – 
De persconferentie is uitgesteld tot 17.30 uur.

Persconferentie Lommel – 
Locoburgemeester Kris Verduyckt van Lommel: Zes kinderen van basisschool ’t Stekske in Lommel hebben het busongeluk overleefd. Van 16 kinderen is het lot nog onduidelijk en voor hun leven moet worden gevreesd. Twee medewerkers van de school zijn om het leven gekomen. Het gaat om de 54-jarige leerkracht van de hoogste klas plus een 38-jarige administratief medewerkster die als begeleidster mee op de skivakantie was.

17.02 uur: Toestand kinderen – 
Volgens De Standaard liggen twee kinderen in coma in een ziekenhuis in Lausanne. Verder liggen er zes kinderen in het ziekenhuis van Viège, zij zijn lichtgewond en mogen vandaag naar huis. Vijftien kinderen liggen in het ziekenhuis van Sion, zij mogen over enkele dagen naar huis. Eén kind ligt in het ziekenhuis van Bern, en zou over enkele dagen naar huis mogen.

17.00 uur: Minuut stilte – 
In heel het Vlaamse onderwijs wordt vrijdag om 11.00 uur een minuut stilte gehouden. Dat laat de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet weten.

16.47 uur: Identificatie – 
De identiteit van bijna alle gewonden is bekend. Alleen twee nog in coma liggende personen zijn nog niet geïdentificeerd. Dat meldt het Belgische persbureau Belga op gezag van het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

16.30 uur: Persconferentie uitgesteld – 
De persconferentie in Sion is uitgesteld tot 17.15 uur.

16.15 uur: Persconferentie – 
Om 16.30 uur is er in Sion een persconferentie waarin de Zwitserse politie meer informatie zal geven over het ongeval. Premier Di Rupo en de Zwitserse presidente zijn aanwezig. Deze bijeenkomst is live te volgen via de NOS.

15.55 uur: Psychotherapeute – 
Een gesprek met psychotherapeute Lies Scaut, die de leerlingen van ’t Stekske woensdag heeft opgevangen.

15.40 uur: Kille cijfers –
Er is officieel bekendgemaakt dat er in de bus tien Nederlanders, een Duitser en een Pool zaten. De overigen hadden de Belgische nationaliteit. Er kwamen 28 mensen om, waaronder de twee chauffeurs en vier begeleiders. Er zijn 24 gewonden, velen zijn er ernstig aan toe. Drie personen liggen in coma.

15.15 uur: Website – 
Drie ouderkoepels hebben een website gelanceerd waar mensen medeleven kunnen betuigen: www.ouderbetrokkenheid.be.

15.10 uur: Stoeprand – 
Volgens de Belgische tv-zender VTM heeft de bus de rechterstoeprand geraakt waarna op volle snelheid tegen het uiteinde van de veiligheidsnis is gereden.

15.02 uur: Drie kinderen in coma –
De Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx zegt dat er nog drie kinderen in coma liggen.

14.55 uur: Meer informatie doden –
De Belgische krant De Standaard meldt dat er bij de dodelijke slachtoffers 14 kinderen zijn van de Lommelse school. Ook de 2 begeleiders, een secretaresse en een leerkracht, zijn overleden.

14.50 uur: Dag van nationale rouw – 
Premier Di Rupo kondigt een dag van nationale rouw af. De datum wordt later bekend gemaakt.

14.36 uur: Identificatie – 
Volgens een reporter van de VTM, aanwezig in het ziekenhuis van Sion, zijn sommigen zo zwaar verminkt dat ze moeilijk te identificeren zijn.

14.34 uur: Gebedswake – 
Om 20 uur wordt in de Sint-Pieterskerk in Leuven een gebedswake gehouden. Behalve Mgr. Léonard zal ook Mgr. Giacinto Berloco, de pauselijke nuntius in België, voorgaan.

14.30 uur : Vliegtuigen naar Zwitserland – 
Een vliegtuig met aan boord politie, premier Di Rupo, defensieminister De Crem, vicepremier Vanackere en Vlaams minister-president Peeters is vertrokken naar Zwitserland. Een uur geleden vertrok een vliegtuig met familieleden van de slachtoffers.

14.28 uur: Lommel vreest – 
Het Belgische dorp Lommel heeft nog hoop, maar vreest het ergste na het ongeluk met een bus met schoolkinderen in Zwitserland. Lees hier een reportage.

14.15 uur: Vlaams Belang last protestactie af –
De politieke partij Vlaams Belang last zijn protestactie van aanstaande vrijdag af uit piëteit met de slachtoffers van het dodelijke busongeval.

14.08 uur: Vermoeidheid speelde geen rol – 
Vermoeidheid van de chauffeurs kan niet de reden zijn voor het busongeval. „Vermoeidheid speelt in dit ongeval geen rol”, zei Yves Mannaerts van de Federatie Autocarondernemers voor de camera’s van de Vlaamse publieke omroep VRT. De twee chauffeurs waren maandag aangekomen in het skigebied Saint-Luc en hadden dinsdag de hele dag kunnen rusten. „Ze hebben de ganse nacht niets gedaan. Dus die waren volledig uitgerust.” Het ongeval had plaats amper een uur nadat de bus vertrokken was op de terugweg naar België.

13.55 uur: Burgemeester uit kritiek – 
Burgemeester Tobback van Leuven heeft kritiek op de communicatie met Buitenlandse Zaken en minister Didier Reynders na het busongeval in Zwitserland. „Het verbaast me een beetje dat de communicatie zo stroef is verlopen.” De communicatie met Buitenlandse Zaken in Brussel verliep niet bijzonder goed, vindt hij. De school in Heverlee heeft zelf foto’s van de betrokken leerlingen bij elkaar gezocht en die „via een omweg” - het crisiscentrum binnenlandse zaken - aan Buitenlandse Zaken bezorgd. „Ik ben niet boos, maar triest”, aldus Tobback op het VRT Journaal.

13.40 uur: Goed uit de test – 
De Duitse belangenorganisatie voor automobilisten ADAC heeft de tunnel bij een uitgebreide test in 2005 nog het predikaat ‘Goed’ gegeven, schrijft Der Spiegel. „De tunnel beschikt over alle noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen”, aldus woordvoerster Marion-Maxi Hartung.

13.31 uur: Tunnel stamt uit 1991 – 
Lees hier meer over de tunnel waarin het ongeval plaatsvond.

13.27 uur: Reacties politici – 
Kamerleden reageerden geschokt op het tragische ongeluk. „Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun naasten”, aldus PVV-leider Geert Wilders. „Hartverscheurend”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap. „Een grote nachtmerrie, vooral voor de ouders van al die kinderen.” PvdA-kandidaatleider Diederik Samsom zei rillingen te hebben bij het zien van de beelden. „Wat een verschrikking.” (ANP)

13.22 uur: Kamer leeft mee – 
De Tweede Kamer heeft woensdag een bericht van medeleven gestuurd aan het Belgische en Vlaamse parlement vanwege het tragische busongeluk in Zwitserland. Dat heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet woensdag gezegd.

13.20 uur: Ook Duits kind betrokken – 
In de verongelukte bus zou ook een Duits kind hebben gezeten, meldt De Morgen.

13.14 uur: Van Rompuy bedankt – 
Herman Van Rompuy, de president van de Europese Unie, heeft woensdag de Zwitserse hulpdiensten bedankt die dinsdagavond hulp hebben geboden bij het dodelijke busongeluk in Sierre. Bij het ongeluk waren 28 mensen betrokken, onder wie 22 kinderen. In de bus zaten tien kinderen met de Nederlandse nationaliteit. Van Rompuy sprak van een vreselijk menselijk drama dat België treft. Hij betuigde zijn medeleven aan de familieleden „klein en groot” die getroffen zijn. „Wat een mooi weerzien had moeten zijn voor deze families is een ware tragedie geworden.” Van Rompuy, zelf een Belg, wenst de gewonden spoedig herstel toe.

13.03 uur: Persconferentie Lommel – 
De gemeente Lommel geeft om 17.00 uur een persconferentie in het stadhuis aan het Hertog Janplein over de laatste stand van zaken rond het busongeluk in Zwitserland. Een persconferentie over het ongeluk die de Zwitserse politie om 15.00 uur wilde geven, is uitgesteld tot 16.30 uur om de Belgische premier Elio Di Rupo in de gelegenheid te stellen eraan deel te nemen. Tot de ’Mediakonferenz’ wil de politie van de Alpenrepubliek geen nadere mededelingen doen over de zaak. Dit is vernomen van het Zwitserse nationale persbureau SDA/ATS.

12.55 uur: Nog geen namen bekend – 
In Lommel is nog geen enkele naam van overleden slachtoffers bekend. Op verzoek van de ouders worden geen lijsten met namen van kinderen openbaar gemaakt. De school in Lommel heeft namenlijsten en foto’s van de kinderen met de autoriteiten in België en Zwitserland gedeeld. Twee mensen van de school en de burgemeester van Lommel zijn met de ouders van de kinderen mee naar Zwitserland. Hun vliegtuig vertrekt aan het begin van de middag. De Nederlandse consul is woensdag in Lommel aangekomen. De gemeente is bezig met de voorbereidingen voor een rouwregister.

12.53 uur: Air Zermatt – 
Air Zermatt zette vannacht vier helikopters in bij de reddingsoperatie. In de hangar in Raron, Wallis, is de stemming bedrukt, schrijft de Basler Zeitung. Woordvoerder Dominic Andres zegt dat zijn team best wat gewend is, maar een ongeval van deze omvang is ook voor hen uitzonderlijk. Dat de slachtoffers voornamelijk kinderen zijn maakt het extra moeilijk.

12.45 uur: „Nog nooit zoiets meegemaakt” – 
Hulpverlener Alain Rittemer verleende dinsdagavond eerste hulp. Tegenover de Franstalige tv-zender RTL-TVI vertelt hij over het drama. „Het is niet te bevatten. Zoiets heb ik in mijn twintig jaar als hulpverlener nog nooit meegemaakt.”

12.40 uur: School Lommel zwaar getroffen – 
Van 18 van de 22 kinderen van basisschool ’t Stekske uit Lommel is nog onduidelijk of ze het busongeluk in Zwitserland hebben overleefd, meldt het ANP. Van de 22 kinderen uit Lommel en omgeving hebben negen er de Nederlandse nationaliteit. Het tiende Nederlandse kind zit op een school in Heverlee bij Leuven. Eerste schepen (wethouder) Kris Verduyckt van Lommel heeft dat woensdag gezegd op het schoolplein van de basisschool. „Het lijkt erop dat onze school zwaar getroffen zal worden”, zei hij. Volgens hem is met 16 van de 24 inzittende kinderen uit Heverlee inmiddels contact geweest en bestaat over het lot van de andere acht leerlingen van die schoolklas nog geen duidelijkheid.

12.35 uur: Contact met ouders – 
In de bus zaten 22 kinderen van de school uit Lommel, waarvan er 4 inmiddels contact hebben gehad met hun ouders. Van de school uit Heverlee zaten 24 kinderen in de bus. Zestien van hen hebben ook met hun ouders gebeld. Dat zegt de Lommelse eerste schepen Kris Verduyckt, meldt De Standaard. Daarmee lijken berichten dat de Lommelse school het zwaarst is getroffen, te worden bevestigd.

12.30 uur: Macht over het stuur verloren – 
De Basler Zeitung heeft gesproken met Renato Kalbermatten, woordvoerder van de politie van Wallis. Volgens Kalbermatten heeft de chauffeur van de bus omstreeks 21.15 uur dinsdagavond de macht over het stuur verloren en vervolgens een tunnelrand geraakt. Daarna is de bus frontaal in een veiligheidsruimte gereden. Kalbermatten wilde niet ingaan op speculaties over een te hoge snelheid. „Daarvoor moeten we nader onderzoek afwachten.”

12.23 uur: Zwarte kras – 
Correspondente van de Vlaamse omroep VRT Renske Herrema bericht dat er „een grote zwarte kras” aan linkerkant van de tunnel is te zien, net voor de plaats van het ongeval. De bus zou van daaruit naar de rechterkant geslingerd kunnen zijn.

12.19 uur: Zwitserse presidente – 
De Zwitserse presidente Eveline Widmer-Schlumpf bezoekt later vandaag de plaats van het ongeluk. De Zwitserse regering heeft steunbetuigingen overgemaakt aan België, schrijft de Basler Zeitung.

12.15 uur: Geen negen maar tien – 
In tegenstelling tot eerdere berichten zaten er geen negen maar tien Nederlandse kinderen in de verongelukte bus, meldt het ANP. Negen kinderen zitten op basisschool ’t Stekske in Lommel. Een Nederlands kind is van de school in Heverlee nabij Leuven. Het is onduidelijk hoe zij er aan toe zijn Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag woensdag bekendgemaakt. Acht kinderen van de school in Lommel wonen in België, een kind woont in Nederland. Waar het kind van de school in Heverlee woont, is niet bekend.

12.05 uur: Geen tegenliggers in tunnel – 
De tunnel op de A9 is 2,5 kilometer lang en heeft twee tunnelbuizen met elk twee rijvakken. Dagelijks passeren er 15.000 voertuigen, schrijft de Basler Zeitung. Volgens Philippe Antonioli, hoofd van de Dienst Wegen en Verkeer, waren er geen werkzaamheden aan de gang en was het niet bijzonder druk. Voor beide rijrichtingen zijn aparte tunnelbuizen. Er zijn dus nooit tegenliggers op de weg. De tunnel heeft geen pechstrook, maar wel een veiligheidsruimte. Juist daar zou de bus zijn gecrasht.

11.52 uur: Noodnummer – 
Sinds negen uur vanochtend is het noodnummer 0032 2 501 40 00 (vanuit Nederland) van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken te bereiken voor vragen van betrokkenen. Vanuit België is dit 02 501 40 00.

11.45 uur: Ambassadeur – 
De Nederlandse ambassadeur in Zwitserland bekijkt waar hij bijstand kan verlenen, aldus het ANP.

11.41 uur: Nog drie zwaargewonden – 
Van de 24 gewonde kinderen zijn er drie zeer ernstig aan toe, meldt De Morgen. Zes kinderen mogen vandaag nog het ziekenhuis verlaten.

11.34 uur: Reddingwerkers emotioneel – 
Zwitserse kranten, onder wie de Basler Zeitung, melden dat veel hulpverleners het emotioneel zwaar hadden tijdens de reddingswerkzaamheden. „Veel van hen konden hun tranen niet de baas.”

11.28 uur: Andere bussen – 
Behalve de bus die dinsdagavond verongelukte, waren nog twee bussen met lagereschoolleerlingen onderweg van het Intersoc-hotel in het Zwitserse St. Luc naar België. In die twee bussen zaten ongeveer tachtig leerlingen uit scholen in Beersel en Haasrode. Zij zijn woensdag veilig thuisgekomen, meldt de Gazet van Antwerpen. De kinderen in de twee andere bussen hebben het ongeval niet zien gebeuren.

11.16 uur: Negen Nederlanders in bus – 
In de bus die zaten negen Nederlandse kinderen van basisschool ’t Stekske in Lommel. Het is onduidelijk hoe zij er aan toe zijn. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zojuist bevestigd, meldt het ANP. Acht kinderen wonen in België, een kind woont in Nederland. De Nederlandse ambassade in Brussel heeft daarover contact gehad met de school.

11.08 uur: Koningshuis – 
Koning Albert II en koningin Paola gaan later vandaag naar de militaire luchthaven in Melsbroek, zo meldt de woordvoerder van het paleis tegenover De Morgen. Het koningspaar zal er aanwezig zijn bij het vertrek van de familieleden van de slachtoffers

11.02 uur: Identificatieteam – 
De Belgische regering stuurt een speciaal identificatieteam naar Zwitserland om de Zwitserse politie hulp te bieden. Woensdag nog zal het team van experts (Disaster Victim Identification) vertrekken naar Sierre. Dat maakte minister Joëlle Milquet van Binnenlandse Zaken bekend. Zij liet weten „als mama” sterk mee te leven met de onuitsprekelijke pijn die de slachtoffers en hun families voelen. „Er zijn geen woorden om deze trieste emoties te uiten”, aldus de minister.

11.00 uur: Geen idee – 
Grootvader Jos Bode uit Nederweert is door zijn zoon ingeschakeld om op zijn twee andere kleinkinderen te passen. Zijn Belgische kleindochter Jennifer (12) zat in de verongelukte bus. Hij heeft geen enkel idee hoe het met haar is. Alle informatie die hij tot dusver heeft, is gebaseerd op mediaberichten. Hij hoopt woensdagmiddag meer te horen van zijn zoon of schoondochter. De ouders van de kinderen zijn woensdagochtend op school opgevangen door Slachtofferhulp en het Rode Kruis, vertelt Bode. Volgens hem zitten veel Nederlandse kinderen op de school in Lommel. De kinderen in de bus zitten in het 6e leerjaar en gingen op skivakantie om hun laatste jaar op de basisschool af te sluiten.

10.54 uur: Politiek en sport – 
Politiek en sport staan stil bij het drama, meldt De Morgen. In het Vlaams Parlement wordt een minuut stilte gehouden en gaat het vragenuur niet door. Ook het Europees Parlement in Straatsburg zal een minuut stilte houden. De organisatoren van wielerwedstrijd Nokere Koerse en van een voetbalwedstrijd in Brugge hebben ook aangekondigd dat het drama voor de start herdacht zal worden.

10.50 uur: Rutte geschokt – 
Minister-president Mark Rutte reageert geschokt op het ongeluk met een Belgische bus in Zwitserland. „Voor iedereen die hierbij betrokken is, is dit een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst”, aldus Rutte woensdag. „Er zouden ook 9 Nederlandse kinderen in de bus zitten waarvan nog onduidelijk is of onder hen ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dat is niet te bevatten en in-en inverdrietig.”

10.48 uur: Ouders naar Zwitserland – 
Bij basisschool ’t Stekske in Lommel is woensdagochtend rond 10 uur een bus vertrokken met de ouders van de kinderen die in Zwitserland betrokken zijn geraakt met een busongeluk. Ze gaan via een vliegveld naar Zwitserland, meldt het ANP. Op de kleine school op 2 kilometer van de grens met Nederland zijn grootouders van de slachtoffers achtergebleven. Ze wachten vooral op informatie uit Zwitserland. Rondom de school is de rust teruggekeerd. Er is vooral nog veel pers.

10.46 uur: Veel hulpverleners – 
Volgens Zwitserse media zijn zo’n 200 hulpverleners ingezet: 30 agenten, 60 brandweerlieden, 15 artsen, drie psychologen en tientallen andere hulpverleners, evenals 15 ambulances en zeven helikopters.

10.45 uur: Mogelijk negen Nederlanders – 
Belgische media spreken inmiddels over negen Nederlandse kinderen onder de inzittenden. De politie van het kanton Valais kon dat woensdagochtend bevestigen noch ontkennen.

10.42 uur: Condoleance Barroso – 
José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft namens het gehele dagelijks bestuur van de Europese Unie zijn diepste medeleven betuigd aan de slachtoffers en hun nabestaanden van het busongeluk in Zwitserland. Hij bracht woensdag zijn condoleances over aan de Belgische premier Elio Di Rupo. „Deze tragische gebeurtenis is nog dramatischer omdat de meeste slachtoffers kinderen zijn”, aldus Barroso. Zijn gedachten zijn ook bij de vele gewonden. Barroso wenst hun een spoedig herstel toe.

10.36 uur: Volwassenen overleden – 
Alle zes volwassenen die zich in de bus bevonden, zijn overleden, schrijft De Morgen. Van de 52 inzittenden hebben enkel 22 kinderen het ongeval overleefd. De bus reed achter twee andere bussen naar huis. De inzittenden van die twee andere bussen hebben niets van het ongeval gemerkt en de tachtig kinderen uit deze bussen zijn veilig thuis.

10.25 uur: Goede reputatie – 
De Belgische minister van Mobiliteit, Melchior Wathelet, heeft gezegd dat de betrokken busmaatschappij, Toptours uit Aarschot, een goede reputatie heeft. „Het ziet er naar uit dat de wetgeving inzake rij- en rusttijden nageleefd is.”

10.20 uur: Koning Albert – 
De Belgische koning Albert II heeft geschokt gereageerd op het ongeval, meldt De Standaard. „De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families”

10.00 uur: Ouders weten nog niets – 
De ouders van de basisscholieren uit Lommel die in de verongelukte bus zaten, weten nog niet hoe hun kinderen er aan toe zijn. „Men wil de ouders in Zwitserland persoonlijk de mededeling doen”, zei de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven woensdag. In de loop van de middag worden de ouders met twee legervliegtuigen naar Zwitserland gebracht. De leerlingen van basisschool ’t Stekske uit Lommel waren op skivakantie in Zwitserland.

9.54 uur: Di Rupo naar Zwitserland – 
De Belgische premier Elio Di Rupo reist woensdag naar Zwitserland. Di Rupo spreekt van een „heel trieste dag voor België” en zegt dat zijn gedachten uitgaan „naar alle slachtoffers, hun ouders en al hun familieleden.” Vicepremier Steven Vanackere en de Vlaamse minister-president Kris Peeters reizen met de premier mee.

9.39 uur: Chauffeurs uitgerust – 
De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. Het wrak van de bus wordt onderzocht. Tijdens een persconferentie om 15.00 uur wordt meer informatie bekendgemaakt. De chauffeurs waren goed uitgerust. Bovendien was de bus vrij nieuw en had het voertuig alle nieuwe veiligheidsvoorzieningen aan boord. Dat heeft de Belgische staatssecretaris voor Verkeer, Melchior Wathelet, woensdag gezegd. De rampbus was eigendom van een bedrijf uit Aarschot, in de buurt van Leuven. De onderneming heeft een uitstekende reputatie, aldus de staatssecretaris.

9.34 uur: Nationaliteit onbekend – 
De Zwitserse politie kan nog geen mededelingen doen over de nationaliteit van de slachtoffers. Dat heeft een politiewoordvoerder van het kanton Valais woensdag gezegd tegen het ANP. Volgens de zegsman worden eerst de nabestaanden geïnformeerd. Familieleden van de slachtoffers zijn al onderweg naar Zwitserland. De kinderen gingen naar scholen in Belgisch Limburg en Vlaams Brabant, aldus de zegsman.

9.06 uur: Nederlandse kinderen – 
In de Belgische bus die dinsdagavond verongelukte in Zwitserland, zaten zeven Nederlandse kinderen. Dat heeft de brandweercommandant van het Belgische Lommel woensdag gezegd. Over het lot van de kinderen is niets bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan het bericht nog niet bevestigen.

8.36 uur: Samenvatting eerste berichten – 
Een zwaar verkeersongeluk met een autobus in Zwitserland heeft dinsdagavond het leven gekost aan 28 mensen. Volgens Belgische en Zwitserse media zijn onder de doden 22 Belgische schoolkinderen uit Lommel en Heverlee. Ze kwamen volgens de politie terug van een skivakantie.

De bus verongelukte door onbekende oorzaak in een tunnel bij de plaats Sierre, in het zuidwesten van het land. Volgens Zwitserse media waren er geen andere voertuigen bij het ongeluk betrokken. Er zouden minstens 24 kinderen gewond zijn geraakt. De jonge slachtoffers zijn volgens de berichten rond de 12 jaar oud.

Met helikopters en ambulances zijn de gewonden naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. De reddingsactie duurde de hele nacht, meldde de website van de Zwitserse televisie.

De Belgische bus zou eerst tegen de linker wand van de snelwegtunnel zijn gebotst en vervolgens zijn doorgeschoten naar de andere wand. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk. De buschauffeur en zijn plaatsvervanger zijn beiden om het leven gekomen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, sprak op de Vlaamse radiozender VRT van een „onbegrijpelijk” ongeluk. Hij betuigde zijn medeleven met slachtoffers en nabestaanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer