Buitenland
Amnesty: Syrië martelt gevangenen stelselmatig

DAMASCUS (ANP) – Syriërs die bij de protesten zijn opgepakt, worden stelselmatig gemarteld. Het regime vernedert en intimideert de slachtoffers om hen tot zwijgen te brengen. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag.

Foto EPA
Foto EPA

Slachtoffers hebben tegen Amnesty verklaard dat de beulen een vast patroon volgen. Arrestanten worden eerst tot op het ondergoed uitgekleed en moeten tot 24 uur lang in de buitenlucht staan. Daar worden ze geslagen met stokken, geweerkolven, zwepen, kabels en vuisten. De folteraars noemen dat haflet al-istiqbal, Arabisch voor ontvangstcomité.

Tijdens verhoren lopen de gevangenen het meeste gevaar. Een van de slachtoffers zei dat de ondervragers met tangen stukken spier van zijn benen hebben gescheurd. Sommige mensen worden aan deuren of plafonds opgehangen, zodat ze geslagen kunnen worden.

Ook verkrachtingen komen voor. Een Syriër zegt dat hij moest toekijken, toen een andere gevangene werd verkracht. Dat zou in juli vorig jaar zijn gebeurd in een gebouw van de gevreesde militaire inlichtingendienst in de buurt van de hoofdstad Damascus. „Ze trokken de broek van Khalid naar beneden. Hij had een wond op zijn linkerbovenbeen. De verhoorder verkrachtte hem tegen de muur. Khalid huilde en sloeg zijn hoofd tegen de muur”, verklaarde de man tegen Amnesty.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer