Buitenland
Analyse: oorverdovend wapengekletter rond Iran

JERUZALEM – Het wapen­gekletter rond Iran klinkt dezer dagen opnieuw oor­verdovend. Het lijkt intussen niet langer meer de vraag óf, maar wannéér Israël een aanval op de Islamitische Republiek zal uitvoeren.

Mr. Richard Donk
20 February 2012 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 19:27
Foto EPA
Foto EPA

Het aantal hoge Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen dat Israël de afgelopen weken bezocht, was ongekend hoog. Afgelopen weekeinde nog was nationale veiligheidsadviseur Thomas Donilon in Jeruzalem te gast. Later deze week maakt James Clapper, hoofd van de overkoepelende inlichtingendienst, zijn opwachting in het Heilige Land. CIA-directeur David Petraeus en minister van Defensie Leon Panetta gingen hen onlangs voor.

De gesprekken gaan maar over één thema: Iran. De Amerikanen maken zich grote zorgen dat Israël een preventieve aanval op de Iraanse atoominstallaties zal uitvoeren. En Washington is er nog niet zo zeker van dat Jeruzalem de VS vooraf –en tijdig– in kennis zal stellen van zo’n offensief.

Het Israëlische kabinet is verdeeld over de kwestie Iran. Minister van Defensie Ehud Barak is een overtuigd voorstander van een Israëlische aanval op Iran, terwijl bewindslieden zoals Benny Begin en Moshe Ya’alon een offensief op dit moment niet verstandig achten. Premier Netanyahu heeft naar verluidt nog geen definitief besluit genomen, maar analisten gaan ervan uit dat hij zich in zijn oordeelsvorming vooral door de mening van Barak zal laten leiden. Vóór alles geldt dat Israël een nucleair Iran als een existentiële bedreiging ziet.

Onlangs liet de Israëlische regering al doorschemeren dat het Iraanse atoomprogramma binnen enkele maanden de fase van „straffeloosheid” zal hebben bereikt. Iran is namelijk in snel tempo bezig zijn nucleaire installaties dermate diep onder de grond of in bergen onder te brengen dat vernietiging door een conventionele luchtaanval niet meer mogelijk is.

Niet voor niets waarschuwde de Amerikaanse minister van Defensie, Panetta, eerder deze maand dat Israël „dicht bij een besluit is om Iran dit voorjaar aan te vallen.”

Zo’n offensief zal niet alleen het Midden-Oosten totaal op zijn kop zetten, maar ook gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Vergeldingsaanvallen door Iran zelf, beschietingen op Israël door Hezbollah en Hamas en een spectaculaire stijging van de olieprijs zijn slechts enkele van de dramatische effecten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer