Buitenland
Iran dreigt met wraakacties bij aanval

TEHERAN (ANP/RTR) – Iran dreigt elk land te treffen dat meewerkt aan aanvallen op haar grondgebied. De ondercommandant van de Revolutionaire Garde heeft dat zondag gezegd.

Marineschip Iran. Foto EPA
Marineschip Iran. Foto EPA

De waarschuwing gaat verder dan vorige bedreigingen in de oplopende spanning over nucleaire plannen van Iran.

Vorige week kondigde Iran al tegenmaatregelen aan tegen westerse landen die nog weigeren om olie te kopen van Iran. Europa, de VS en andere landen hebben ook economische en politieke sancties getroffen tegen de streng-islamitische republiek.

„Elke locatie die door de tegenstander wordt gebruikt voor vijandige acties tegen Iran zal het doelwit zijn van wraak door onze strijdkrachten”, zei Hossein Salami van de Revolutionaire Garde tegen het Iraanse persbureau Fars. De Garde begon zondag aan tweedaagse militaire manoeuvres. Salami zei niet welke landen hij bedoelde als mogelijke doelwitten. De afgelopen dagen zinspeelde vooral Israël op een aanval.

De Amerikaanse president Barack Obama zei zondag in een tv-interview dat hij dacht dat Israël nog niet had besloten hoe het zal reageren op de Iraanse kernplannen. Obama vindt wel dat Israël „terecht bezorgd is.” De president zei verder geen bewijs te hebben dat Iran van plan is om de Verenigde Staten aan te vallen.

Obama, die veel Amerikaanse troepen heeft teruggehaald uit Irak en Afghanistan, maakte duidelijk dat hij geen toename van de gevechten wil in de Perzische Golf. „Elke vorm van militaire activiteit is verstorend en heeft veel gevolgen voor ons. Het kan een groot effect hebben op de olieprijzen. We hebben nog troepen in Afghanistan, dat grenst aan Iran. Dus we geven de voorkeur aan een diplomatieke aanpak.”

Lees ook “Israël: Noodzaak aanval Iran groeit”.

Lees meer in ons dossier over Iran.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer