Kerk & religie
Verspreiding gratis Gideon Bijbel op Canadese school onder vuur

TORONTO – Een oude traditie in Canada om Bijbels uit te delen op openbare scholen, ligt steeds meer onder vuur. The Gideon International plaatst sinds 1936 gratis Bijbels in schoolgebouwen.

Kerkredactie
Foto Flickr, Suleyman
Foto Flickr, Suleyman

De kwestie zorgt voor een verhit debat waarbij voorstanders en tegenstanders van de Bijbelverspreiding zich flink roeren. Een afbraak van het christendom moet worden voorkomen, zeggen sommigen. Anderen vinden dat Gideon, ondanks de vrijheid om de Bijbels te lezen, uit is op bekering van leerlingen.

Een ouder kaartte onlangs bij de Bluewater District School in het zuiden van Ontario de verspreiding van Gideon Bijbels aan. De school ontdekte dat ze hierover nog geen beleid had geformuleerd.

Bluewater besloot dat ouders toestemming moeten verlenen om een Bijbel te krijgen op school. De toestemming gaat in voor scholieren vanaf ”grade 5”, jongens en meisjes van ongeveer tien jaar.

Die maatregel wordt wel vaker toegepast, maar roept ook discussies op. Donderdag werd bekend dat het schoolbestuur van Prince Edward Island School Bijbelverspreiding blijft toestaan, ondanks de klacht van een vader. Michael Arsenault vond het ongepast dat de school een formulier mee naar huis gaf met de vraag of via Gideon een Bijbel aan de leerling mag worden overhandigd.

Op grote scholen is de traditie om Bijbels te plaatsen opgegeven. Zo ontzegden vorig jaar scholen in Iqaluit en Waterloo aan Gideon het schoolterrein.

„We moeten eerlijk zijn over het soort scholieren waar we over spreken”, zegt Catharine Fife, voorzitter van een scholenvereniging in Ontario. „De meesten zijn niet christelijk.” Haar eigen school in Waterloo ging na een strijd van vier jaar over tot een verbod op het verspreiden van Bijbels op school.

De Vereniging voor Canadese Burgerlijke Vrijheden zet vraagtekens achter het verspreiden van Bijbels op seculiere scholen. Het impliceert dat het schoolbestuur het christendom onderschrijft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer