Buitenland
Akkoord bij regeringsformatie België

BRUSSEL (ANP) – Bijna anderhalf jaar na de verkiezingen in België, is nu eindelijk een nieuwe regering in zicht. De zes mogelijke coalitiepartijen hebben zaterdag een akkoord bereikt over de begroting en sociaaleconomische hervormingen.

Elio Di Rupo. Foto EPA
Elio Di Rupo. Foto EPA

Dat meldden onderhandelaars namens de betreffende politieke partijen. Bij het marathonoverleg, dat vrijdagavond om 18.00 uur begon en tot zaterdagmiddag voortduurde, waren de Vlaamse en Franstalige socialistische, christendemocratische en liberale partijen betrokken. De gesprekken werden geleid door formateur Elio Di Rupo.

De Waalse socialist wilde er maandag mee stoppen omdat de liberalen meer hervormingen en besparingen eisten, en minder bezuinigingen. Uiteindelijk bleek een compromis toch mogelijk.

Er lag veel druk op de onderhandelingen. De rente op Belgische staatsobligaties steeg vrijdag tot 5,93 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietwaardigheid van België inmiddels verlaagd tot AA.

Di Rupo begon in mei met zijn formatiepoging. Hij bereikte op veel gebieden al succes, zoals bij de staatshervorming. Soms waren het dossiers waarover eerdere regeringen waren gestruikeld. Hij kan nu de eerste Franstalige en Waalse premier worden sinds de jaren 70.

Regering

De Belgische koning Albert heeft formateur Elio Di Rupo zaterdag gevraagd zo snel mogelijk een regering te vormen. De koning verheugt zich erover dat een akkoord tot stand gekomen is, aldus een mededeling van het koninklijk paleis.

Rutte

Het is belangrijk dat er in België weer een regering gevormd kan gaan worden. Dat zei premier Mark Rutte zaterdag in zijn reactie op het akkoord.

Rutte wees erop dat een aantal landen het zwaar hebben in de Europese schuldencrisis en dat het daarom goed is voor het vertrouwen op de financiële markten dat België weer een kabinet krijgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer