Politiek

Toch bijtelling voor superschone auto’s

DEN HAAG (ANP) – Er komt toch een fiscale bijtelling van 7 procent voor superschone auto’s als plug in-hybrides en elektrische auto’s. Een Kamermeerderheid van VVD, PVV en CDA wil dat, ondanks dat staatssecretaris Frans Weekers van Financiën het liefst vasthoudt aan zijn plan voor een nihilbijtelling voor dergelijke auto’s.

Redactie digitale media
7 November 2011 16:07Gewijzigd op 14 November 2020 17:32
Foto ANP
Foto ANP

Dat bleek maandag tijdens de behandeling van het Belastingplan 2012 van Weekers. De VVD-staatssecretaris wil een onderscheid maken tussen zuinige en extreem zuinige auto’s, die minder dan 49 gram CO2 per kilometer uitstoten. Hij voerde daarom voor leaserijders een tarief in van 0 procent bijtelling voor privégebruik van de auto.

Maar de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV vinden dat principieel onjuist. Een auto van de zaak is loon in natura en de ontvanger zou daar iets voor moeten betalen, al is het maar 7 procent, redeneren ze. Bovendien valt volgens VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing inmiddels al een derde van de leaseauto’s in de categorie met een uitstoot van maximaal 49 gram CO2. En daar zitten ook auto’s in die kunnen kiezen voor op de accu rijden of op benzine rijden. Niet iets om met een nihilbijtelling te belonen, vindt de VVD.

Weekers vindt zijn eigen plan nog altijd beter, maar zal zich neerleggen bij een wens van de Kamer. „Het verzoek leeft breed in de coalitie”, constateerde hij na het Kamerdebat. Door de verhoging van de bijtelling krijgt Weekers meer geld binnen, naar schatting oplopend tot 24 miljoen euro in 2015. VVD, PVV en CDA kunnen dat inzetten voor eigen wensen binnen het geheel van de autobelastingen.

De nihilbijtelling geldt overigens nog wel tot 1 januari volgend jaar. Wie voor die tijd een auto uit de extreem schone categorie koopt, kan dan nog tot begin 2015 profiteren van de gunstige regeling. Wie na 1 januari zo’n auto koopt, krijgt een bijtelling van 7 procent.

De nog niet-geïntroduceerde Opel Ampera is één van de auto’s die wordt getroffen door de verhoging van de bijtelling van 0 naar 7 procent.

Autobranchevereniging RAI zei maandag „verbijsterd” te zijn over de plannen. „Met deze voorstellen wordt de doodsteek toegebracht aan het gebruik en de opkomst van elektrische mobiliteit in ons land”, zei adjunct-directeur Olaf de Bruijn van RAI Vereniging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer