Cultuur & boeken
Bibliothecaris: Maak lidmaatschap bibliotheek gratis

DORDRECHT – Maak het lidmaatschap van de bibliotheek gratis. Zo krijg je meer mensen aan het lezen, denkt Remko Jas, bibliothecaris van de Biblio­theek A tot Z, met vestigingen in Alblasserdam, Dordrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht.

J. Visscher
Foto RD
Foto RD

Genieten was het voor Jas, onlangs in Chicago. Met bewondering aanschouwde hij hoe het bibliotheekwezen in de Amerikaanse miljoenenstad is geregeld. Burgers hoeven niet te betalen voor het lenen van een boek bij de bieb. „De bibliotheek is daar een hecht onderdeel van de stad. De drempels zijn laag. Inwoners worden gestimuleerd om te gaan lezen. Er is een project om als bevolking één boek te lezen en daar over te discussiëren. Je ziet mensen in de metro in gesprek over dat boek. De bibliotheek verbindt mensen.”

Nederland zou het bibliotheekbeleid op dezelfde leest moeten schoeien, is de wens van Jas. „In tijden van economische crisis zeggen sommige mensen hier hun lidmaatschap van de bibliotheek op. Dat is jammer. De bibliotheek moet een centrum zijn voor betrouwbare informatie en educatie, toegankelijk voor iedereen. Ook bedoeld om bijvoorbeeld Marokkaanse en Turkse kinderen met een taalachterstand verder te helpen.”

Met lede ogen ziet Jas hoe sommige bibliotheken in deze crisistijd fors minder subsidie krijgen. „Al begrijp ik de boodschap van Prinsjesdag dat iedereen moet inleveren.”

De ledenaantallen van zijn bibliotheek mogen iets dalen, toch is Jas allerminst somber over de toekomst. De kunst is om op nieuwe manieren lezers te blijven trekken, benadrukt hij. „We hoeven de bibliotheek niet in één gebouw te houden. Je kunt een deel van je collectie ook aanbieden in scholen of verzorgingshuizen. In Dordrecht werkt de bibliotheek sinds enige tijd samen met een kinderboekenwinkel. In die winkel is bijvoorbeeld speciaal aandacht voor kinderen met leesproblemen. Dat project loopt heel goed.”

Jas ziet twee sporen wat betreft leesgedrag. „Aan de ene kant zie je dat bijvoorbeeld jongeren veel hapsnap lezen en niet de moeite nemen om een literair boek van 800 pagina’s te lezen. Anderzijds zoeken leesclubs, vaak met oudere mensen, naar verdieping.” Jonge kinderen verslinden menig boek, merkt Jas. „Boeken van een serie als ”De grijze jager” zijn niet aan te slepen. Dat is bemoedigend.” Door de jonge garde goed te bedienen, lokt de bibliotheek ook ouderen, schetst Jas. „Het is leuk om te zien hoe jonge ouders die met hun kinderen meekomen, zelf ook meer gaan lezen. Vader en moeder denken: Laat ik ook lid worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Boekencrisis

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer