Buitenland
Feest na ineenstorting Gaddafi-bewind

TRIPOLI (ANP/AFP/RTR) – De rebellen in Libië vieren in de nacht van zondag op maandag uitbundig feest in het centrum van de hoofdstad Tripoli. De stad staat vrijwel volledig onder controle van het verzet nadat daar in het weekeinde zware gevechten hadden plaatsgevonden. Alleen Bab al-Aziziyah, het uitgestrekte commandocentrum van de Libische dictator Muammar Gaddafi in Tripoli, zou nog niet zijn ingenomen door de rebellen.

Foto EPA
Foto EPA

Grote aantallen inwoners van de hoofdstad tonen hun blijdschap over het waarschijnlijke einde van het Gaddafi-bewind. Ze trekken onder meer posters van Gaddafi van de muren en reden luid toeterend met auto’s door de straten. Grote pleinen in de stad, waaronder het centraal gelegen Groene Plein, werden bezet door mensenmassa’s. Zij zwaaien met de zwart-groene vlag van de rebellen, die al langer aan de macht zijn in het oosten van Libië. Ook in andere steden wordt feestgevierd.

Zeker 1300 mensen zouden zijn gestorven tijdens de meest recente gevechten in en rond Tripoli tussen rebellen en strijders die loyaal zijn aan het Gaddafi, zo meldde een woordvoerder van het bewind.

Het Internationaal Strafhof meldde in de nacht van zondag op maandag dat Saif al-Islam Gaddafi, een van de zonen van Gaddafi, is gearresteerd. Tegen vader en zoon was eerder een arrestatiebevel uitgevaardigd door het in Den Haag gevestigde hof.

Eerder meldde het Britse persbureau Reuters dat het ICC had gemeld dat Gaddafi zelf was gevangengenomen. Dat bericht werd korte tijd later weer ingetrokken. Het is onduidelijk waar Gaddafi zich bevindt.

Op de luchthaven van Tripoli zijn twee Zuid-Afrikaanse vliegtuigen gesignaleerd. Het is onduidelijk waarom de toestellen in Libië zijn. Er wordt al langer gespeculeerd over een vlucht van Gaddafi naar een ander land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer