Binnenland
Auto Karst T. moet vernietigd worden

ZUTPHEN (ANP) – De Suzuki waarmee Karst T. op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn zeven mensen doodreed, moet vernietigd worden.

De auto waarmee Karst T. op Koninginnedag 2009 zeven mensen doodreed. Foto ANP
De auto waarmee Karst T. op Koninginnedag 2009 zeven mensen doodreed. Foto ANP

De rechtbank Zutphen heeft dat vrijdag besloten, zo bevestigde een zegsvrouw een bericht daarover van De Gelderlander. De nabestaanden van T. hadden hiertoe een verzoek ingediend bij de rechtbank.

Justitie had na de aanslag op Koninginnedag beslag gelegd op de zwarte wagen. De nabestaanden van T. hadden onlangs bezwaar aangetekend tegen dat beslag. De rechtbank stelde vrijdag dat de aanslag „grote gevolgen voor alle betrokkenen heeft gehad en ook in de samenleving diepe sporen heeft nagelaten”. Daarom acht de rechtbank „het ongecontroleerde bezit van de auto in strijd met het algemeen belang. De klagers dient niet nog meer leed te worden berokkend dan zij reeds hebben ondervonden.”

De zwarte wagen staat op dit moment in een krat in het depot van het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn. Het wrak staat hier al enige tijd, laat directeur Taco Pauka vrijdag weten. Het is bij zijn weten nog niet eerder voorgekomen dat de rechtbank sommeerde om een object in het depot van het museum te vernietigen.

Pauka beklemtoont dat het nooit de bedoeling is geweest de Suzuki tentoon te stellen in het museum. „Veel musea exposeren een groot deel van hun collectie niet”, legt hij uit. „Een deel van onze taak is ook objecten te verzamelen die een historische betekenis hebben. De Suzuki van Karst T. voldoet zeker aan die criteria.”

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) kon vrijdag niet zeggen wanneer de auto precies vernietigd gaat worden. Voor zover de woordvoerder weet is het nog niet eerder voorgekomen dat een moordwapen na tussenkomst van de rechtbank op verzoek van nabestaanden moet worden vernietigd.

De zaak vond achter gesloten deuren plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer