Buitenland
New York zesde staat VS met homohuwelijk

ALBANY (ANP/RTR/AFP) – New York wordt de zesde staat in de Verenigde Staten waar mensen van dezelfde sekse kunnen trouwen. Een meerderheid in de Senaat van New York stemde vrijdagavond (lokale tijd) in met het voorstel dat was ingediend door Andrew Cuomo, de Democratische gouverneur van de staat.

Voorstanders van het homohuwelijk verzamelden zich vrijdagavond in New York om te vieren dat huwelijken tussen homoseksuelen en lesbiënnes mogelijk zijn. Foto EPA
Voorstanders van het homohuwelijk verzamelden zich vrijdagavond in New York om te vieren dat huwelijken tussen homoseksuelen en lesbiënnes mogelijk zijn. Foto EPA

Het Huis van Afgevaardigden van New York, waar de Democraten de meerderheid hebben, had woensdag al ingestemd met het wetsvoorstel dat huwelijken tussen homoseksuelen en lesbiënnes mogelijk maakt. De Senaat, die in handen is van de Republikeinen, schaarde zich twee dagen later achter het voorstel, met 33 voorstemmers en 29 tegenstemmers.

In 2007 en in 2009 wees de Senaat van New York het homohuwelijk nog af. Twee jaar geleden stemden 38 van de 62 senatoren tegen het voorstel en vrijdag was het opnieuw spannend tot op het laatste moment.

De 29 Democratische senatoren die voor stemden, kregen vrijdagavond steun van vier Republikeinen. „Ik kan een persoon, een mens, niet dezelfde rechten onthouden die ik en mijn echtgenote hebben”, zo verklaarde de Republikeinse senator Mark Grisanti zijn instemming met het wetsvoorstel. In Albany, de hoofdstad van de staat New York, hadden voor- en tegenstanders van het homohuwelijk zich verzameld bij het parlementsgebouw in afwachting van de uitkomst van de stemming.

Het is de verwachting dat de wet snel van kracht zal worden. Dat gebeurt nadat gouverneur Cuomo zijn handtekening heeft gezet onder de wet.

Iowa, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut en Vermont boden homoseksuelen en lesbiennes al de mogelijkheid om te trouwen. In 2004 was Massachusetts de eerste Amerikaanse staat die het homohuwelijk invoerde.

Michael Bloomberg, de burgemeester van de stad New York en een uitgesproken voorstander van het homohuwelijk reageerde opgetogen na het besluit van de Senaat. „Dit is een historische overwinning voor gelijkheid en vrijheid”, aldus Bloomberg. De Rooms-Katholieke bisschoppen in de staat meldden daarentegen dat ze „diep teleurgesteld en verontrust zijn” door de uitkomst van de stemming. De RK Kerk stelt dat het huwelijk alleen bedoeld is voor een man en en vrouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer