Kerk & religie

Tweehonderd stammen wachten nog steeds op Evangelie

EDINBURGH – Hoe verhoudt het christendom zich tot andere godsdiensten? En is zending vooral verkondiging of hulp aan de armen? De meningen lopen uiteen, zo blijkt tijdens de zendingsconferentie in Edinburgh.

Kerkredactie
3 June 2010 19:56Gewijzigd op 14 March 2023 13:20
Dr. Bertil Ekström. Foto Gary Doak for Edinburgh 2010
Dr. Bertil Ekström. Foto Gary Doak for Edinburgh 2010

Driehonderd afgevaardigden van rooms-katholieke, protestantse en orthodoxe kerken en zendingsorganisatie verspreidden zich donderdagmiddag over het terrein van Pollock Halls, het conferentiecentrum van de Universiteit van Edinburgh. In verschillende groepen bespreken ze drie studierapporten, waaraan de afgelopen jaren hard is gewerkt: over de grondslagen van zending, de betrokkenheid van zending op de samenleving, en christelijke zending onder andere godsdiensten.

Verkondiging

In het South Hall Complex zitten zo’n zeventig zendelingen, predikanten en zendingswetenschappers aan ronde tafels. Zij buigen zich over de vraag welke motieven er aan zending ten grondslag kunnen liggen. Is zending bedoeld om gerechtigheid in de wereld te brengen, of gaat het vooral om de verkondiging van het Evangelie van Jezus Christus?

Er wordt verschillend over gedacht. Bij de meeste zendelingen uit Groot-Brittannië en Ierland staat de verkondiging centraal, terwijl hun collega’s in de niet-Westerse wereld bevrijding en verzoening belangrijke thema’s vinden. Een afgevaardigde uit India ziet zending niet alleen als een middel om mensen het Evangelie te brengen, maar ook om onderdrukte groepen als de dalits maatschappelijk wat perspectief te geven.

Dialoog

Even verderop in Pollock Halls gaat het over zending door jongeren. „Ik kom uit het land waar volgens de ”Atlas of Global Cristianity” jaarlijks de meeste mensen de kerk verlaten”, zegt dr. Gwen Bryde uit Duitsland. Ze ziet een belangrijke taak weggelegd voor jonge mensen om in haar land van Jezus Christus te getuigen.

Deze jongeren blijken vooral in te zetten op een dialoog met andersdenkenden, hoewel ze een „diep en levend geloof” en een persoonlijke benadering ook belangrijk vinden. Laureen (19): „Ik zou het woord zending willen herdefiniëren als uitwisseling. Het is belangrijk dat we niet boven een ander gaan staan. Zending is een uitwisseling van ideeën, waar beide zijden van kunnen leren. Dus niet alleen de ander over het christendom.”

Uniek

De groepsbespreking over zending onder andere godsdiensten trekt de meeste bezoekers. Het studierapport dat op tafel ligt, is duidelijk over de unieke plaats die Jezus Christus inneemt. Zijn leven, dood en opstanding vormt het hart van het christelijk geloof. Maar: „Helaas hebben maar relatief weinig aanhangers van andere godsdiensten de gelegenheid gehad iets over het christelijk geloof te horen van iemand die ze kennen en vertrouwen.”

De Braziliaanse predikant Bertil Ekström zegt dat Latijns-Amerika sterk door het christendom is gestempeld, maar dat zending nodig blijft. „In de statistieken wordt dit continent beschouwd als christelijk. In de praktijk gaat echter slechts 30 procent van de bevolking regelmatig naar de kerk.”

Veel mensen hebben nooit het Evangelie van Jezus Christus gehoord, aldus Ekström. „Ongeveer tweehonderd inheemse stammen, immigranten uit vele landen en een groeiende geseculariseerde middenklasse wachten nog steeds op een helder en levend getuigenis van Christus.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer