Buitenland
Daders Moskou weduwes van 17 en 20 jaar

MOSKOU (AP) – De identiteit van een van de vrouwen die maandag een zelfmoordaanslag pleegden in de metro van Moskou is achtergehaald. De Russische dienst terreurbestrijding zei dat een van de daders Dzjennet Abdoerachmanova was. Ze was de weduwe van een islamitische opstandeling. Volgens Russische media was ze zeventien jaar oud.

Bomaanslag in metro Moskou. Foto ANP
Bomaanslag in metro Moskou. Foto ANP
De Russische krant Kommersant publiceerde vrijdag een foto van het stel, waarop de gesluierde Abdoerachmanova en opstandeling Oemalat Magomedov allebei een pistool in de hand hebben. Het is onduidelijk of het paar getrouwd was. Magomedov draagt geen ring op de foto. De voornaam Dzjennet zou Paradijs betekenen.

Abdoerachmanova ontmoette Magomedev op haar zestiende, nadat ze contact had gelegd met rebellen op internet. Ze zou verantwoordelijk zijn voor de eerste bom die maandag ontplofte in de metro van Moskou. De identiteit van de tweede dader is nog niet met zekerheid vastgesteld. Mogelijk gaat het om Tsjetsjeense Marcha Oestarchanova, die eveneens getrouwd was met een strijder uit de Kaukasus-regio.

Volgens haar ouders wordt hun 20-jarige dochter sinds de zomer vermist, nadat ze contact had gehad met rebellen. De Russische autoriteiten hebben foto's naar buiten gebracht van de hoofden van de twee vrouwen, die door de explosies van de romp werden gerukt. De hoofden vormen het belangrijkste bewijs in het politieonderzoek.

Vrijdag overleed in een ziekenhuis in Rusland een 51-jarige man aan de verwondingen die hij tijdens de aanslagen had opgelopen. Het dodental is daardoor op veertig gekomen, aldus Russische media. Zeker tachtig mensen liggen nog in het ziekenhuis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer