Buitenland
Mensenrechtenprijs naar Venezolaanse politica Machado

De Václav Havel-prijs voor de mensenrechten is uitgereikt aan de Venezolaanse oppositieleider en mensenrechtenactiviste María Corina Machado. De prijs is een eerbetoon aan „uitmuntende acties van maatschappelijke organisaties ter verdediging van de mensenrechten” en is voor de twaalfde keer uitgereikt tijdens een speciale ceremonie van de Raad van Europa.

ANP

Machado verzet zich tegen de ‘gestolen’ presidentsverkiezing in Venezuela. De Venezolaanse kiesraad wees Nicolás Maduro eind juli aan als winnaar van de verkiezingen. Volgens de kiesraad kreeg Maduro 52 procent van de stemmen. Volgens gegevens van de oppositie kreeg oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia steun van ruim twee derde van de Venezolaanse kiesgerechtigden.

Machado leeft sinds augustus ondergedoken. Ze zei toen te vrezen voor haar leven, haar vrijheid en dat van haar medeburgers. De oppositieleider werd uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van juli. González Urrutia, die wel deelnam aan de verkiezingen, is naar Spanje gevlucht, waar hij politiek asiel kreeg.

Tijdens een online verbinding met de Raad van Europa zei Machado vanuit Venezuela dat ze „diep geroerd, vereerd en dankbaar” was om als eerste Latijns-Amerikaanse de onderscheiding te krijgen. Ze droeg de erkenning op „aan de miljoenen Venezolanen die elke dag de waarden en ideeën van Havel belichamen, sommigen zonder het te beseffen.” Ze benadrukte dat zij en anderen doorgaan met de strijd „omdat de waarheid blijft bestaan tot ze overwint”.

Zes van de elf eerdere winnaars van de Havel-prijs zitten in de gevangenis, memoreerde Theodoros Rousopoulos, voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa tijdens de ceremonie. Hij drong aan op hun onmiddellijke vrijlating. „Deze mensen hebben slechts één ‘misdaad’ begaan”, zei hij. „Ze wilden simpelweg hun stem laten horen, hun visie op een rechtvaardige en vrije samenleving delen.”

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 speelde Václav Havel een belangrijke rol in de geweldloze revolutie waardoor de regering van Tsjechoslowakije op 20 november 1989 viel. In datzelfde jaar werd Havel tot president van Tsjechoslowakije gekozen. In 2003 legde hij het presidentschap neer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer