Buitenland
Europeanen voelen zich niet goed voorbereid op rampen

Een meerderheid van de Europeanen voelt zich niet goed voorbereid op rampen en noodsituaties. Het gaat dan om extreme weersomstandigheden (38 procent), noodsituaties op het gebied van volksgezondheid (27 procent) en overstromingen (26 procent), zo blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de Europese Unie. Inwoners uit 17 van de 27 lidstaten, onder wie Nederlanders, vrezen vooral extreme weersomstandigheden zoals stormen, droogte en hittegolven.

ANP

Zweden en Denen vrezen vaker dan inwoners uit andere lidstaten cyberaanvallen, terwijl Portugezen en Cyprioten zich de grootste zorgen maken over bosbranden. Duitsland is het enige land waar de inwoners politieke en geopolitieke spanningen noemen, door onder andere de oorlog in Oekraïne en in het Midden-Oosten.

Lang niet alle Europeanen hebben zich goed voorbereid op noodsituaties en rampen. Ongeveer de helft van de Europeanen weet niet wat ze bij een ramp moeten doen. Bijna de helft (47 procent) van de EU-burgers zegt kaarsen of een zaklamp achter de hand te hebben. Veel andere maatregelen worden nauwelijks genomen. Iets meer dan een op de drie EU-burgers heeft een huisapotheek voor noodgevallen. Nog geen derde heeft voedsel en drank op voorraad. Een op de vijf EU-burgers heeft een radio op batterijen in huis en een voorraad water om te koken of zichzelf te wassen.

Driekwart van de EU-inwoners erkent dat ze noodsituaties en rampen beter het hoofd zouden kunnen bieden als ze daar beter op zijn voorbereid. Bijna twee op de drie EU-burgers zeggen dat ze meer informatie nodig hebben om zich goed te kunnen voorbereiden. Vier op tien EU-burgers zeggen dat ze te weinig geld of tijd hebben om zich voor te bereiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer