„Kerklid zélf is verantwoordelijk”
Het is het homoseksuele kerklid zélf die in zijn geweten moet onderzoeken of hij of zij wel of niet deel kan nemen aan de communie in rooms-katholieke kerken.
Dat is de kern van de verklaring die het kerkbestuur van de parochie Sint-Jan in Den Bosch woensdag heeft uitgegeven. Volgens kerkbestuurder Piet de Jong is die verklaring volstrekt helder. „Er is de leer van de Rooms-Katholieke Kerk en er is de pastorale praktijk”, zo legt hij desgevraagd uit. „Daartussen staat het gevormde geweten van de gelovige. Die moet zich afvragen of hij ter communie kan gaan, gezien de leer van de kerk en gezien zijn eigen leven. Het is dus uiteindelijk niet aan de kerk om te beslissen dat iemand de hostie niet uitgereikt kan krijgen.”
Had de kerk dat niet eerder duidelijk kunnen maken. Dan was er wellicht veel ophef voorkomen.
De Jong: „Vorige week vrijdag konden we niet overzien wat de consequenties zouden zijn van alles. Daarom hebben we ook besloten om afgelopen zondag niet de eucharistie te vieren. Maar het is dus niet zo dat onze parochie er inhoudelijk anders over is gaan denken. Dit is de pastorale praktijk zoals die in onze kerk gangbaar is.”
Dus heeft pastoor Buyens in Reusel een verkeerde beslissing genomen door de hostie niet uit te reiken aan prins Carnaval?
„Nee, want ook dat is een persoonlijke afweging die de pastoor in zijn geweten moet maken. En dat is zeker geen foute afweging. Bovendien hebben wij als parochiebestuur in Den Bosch niets te zeggen over de afwegingen van pastoors in andere parochies. Voor ons geldt dat wij niet alleen kijken naar de letter van de leer, maar ook naar de pastorale praktijk.”
Is de verklaring die uw parochie heeft uitgegeven afgestemd met het bisdom?
„Het is duidelijk dat, zeker in onze parochiekerk die ook bisdomskerk is, de lijnen tussen de parochie en het bisdom kort zijn.”
Dus de verklaring heeft de instemming van de leiding van het bisdom.
„Dat zijn uw woorden.”