Binnenland
Advies aan Hoge Raad: Staat moet SGP aanpakken

De rijksoverheid moet effectieve maatregelen nemen om de SGP zover te krijgen dat ze vrouwen eenzelfde plaats binnen de partij geeft als mannen. Dat is de opvatting van de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Hij adviseert het hoogste rechtscollege in ons land, maar de Hoge Raad volgt niet per definitie zijn mening.

Redactie politiek
SGP-fractieleider Van der Vlies. Foto ANP
SGP-fractieleider Van der Vlies. Foto ANP
De procureur-generaal presenteerde vrijdag zijn advies over de cassatie die is ingesteld inzake de subsidie aan de SGP. De uitspraak van de Hoge Raad staat vooralsnog gepland op 26 februari volgend jaar.

De procureur-generaal is het eens met met een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. Die sprak in 2007 uit dat de staat op grond van het VN-Vrouwenverdrag verplicht is om maatregelen te nemen tegen de SGP om een eind te maken aan de vermeende vrouwendiscriminatie door de partij. De SGP laat wel vrouwen toe al lid, maar ze krijgen geen plaats op verkiezingslijsten.

De cassatie bij de Hoge Raad is ingesteld door de rijksoverheid. Die is het niet eens met een uitspraak van het gerechtshof uit 2007 Volgens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt het nogal ver gaan als een overheid zich gaat bemoeien met de interne gang van zaken in politieke partijen.
Het gerechtshof was tot zijn uitspraak gekomen nadat vijf organisaties die opkomen voor rechten van vrouwen de Staat voor de rechtbank hadden gedaagd omdat ze vinden dat de SGP vrouwen discrimineert.

Het advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad heeft geen gevolgen voor de subsidie die de partij ontvangt. Nadat die in 2005 was stopgezet als gevolg van een uitspraak door de Haagse rechtbank, heeft de Raad van State in 2007 bepaald dat de minister verplicht is subsidie te geven.
De SGP wil op dit moment niet reageren. „De definitieve uitspraak moet worden afgewacht. Daarna is de SGP gewoon weer ‘uw man’”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer