Politiek
Kabinet wil AOW-verzet doorbreken

De regerings­coalitie is een charmeoffensief gestart om het verzet tegen de verhoging van de AOW van 65 naar 67 jaar in de PvdA-achterban en de FNV te doorbreken.

Redactie politiek
DEN HAAG - Minister Donner en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaven vrijdagmiddag in perscentrum Nieuwspoort een toelichting op de verhoging van de pensioenleeftijd. Foto ANP
DEN HAAG - Minister Donner en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaven vrijdagmiddag in perscentrum Nieuwspoort een toelichting op de verhoging van de pensioenleeftijd. Foto ANP
Vicepremier en PvdA-leider Bos vindt dat de tegenstanders van de verhoging in zijn partij goed moeten beseffen dat het kabinetsvoorstel juist is bedoeld om de AOW in stand te houden. Als er niets gebeurt, komt de verzorgingsstaat in gevaar, zo betoogde Bos gisteren na afloop van de ministerraad waarop het kabinet tot de verhoging besloot. De PvdA-leider beloofde dat hij zich met zijn volle gewicht zal inzetten om de plannen bij zijn achterban aanvaard te krijgen.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken, die ook lid is van de PvdA, benadrukte dat het voorstel „eerlijk, sociaal en verantwoord” is. Volgens de bewindsvrouw is de maatregel ook sociaal omdat er rekening wordt gehouden met mensen die zwaar werk hebben verricht. Na dertig jaar zware arbeid moet de werkgever hun lichter werk aanbieden. Doet hij dat niet, dan moet de werkgever het financieel mogelijk maken dat de werknemer alsnog met zijn 65e met pensioen kan.

Minister-president Balkenende vroeg in het bijzonder de FNV over „de eigen schaduw heen te springen.” Volgens de premier zijn er zeven à acht van dergelijke maatregelen nodig om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen en de verzorgingsstaat houdbaar te maken. Hij memoreerde dat er op dit moment tegenover elke pensioen­gerechtigde vier werkenden staan, over enkele decennia zijn dat er slechts twee. FNV-voorzitter Jongerius noemt het voorstel „een gedrocht, een misbaksel en een kille bezuiniging.”

Minister Donner van Sociale Zaken riep de sociale partners op blijvend mee te denken. Wat zware beroepen zijn, wil de bewindsman samen met werkgevers en werknemers vaststellen.

Coalitiepartijen CDA, PvdA en CU bereikten donderdag overeenstemming over verhoging. Het kabinet accordeerde het plan vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer