Politiek
Kabinet stemt in met plan hogere AOW–leeftijd

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft ingestemd met het plan van minister Donner en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) om de AOW–leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Dat bleek vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

DEN HAAG - Minister Donner. Foto ANP
DEN HAAG - Minister Donner. Foto ANP
Donner en Klijnsma geven aan het einde van de vrijdagmiddag een persconferentie over de verhoging van de pensioenleeftijd. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer bereikten donderdag al een akkoord na dagenlang overleg met de bewindspersonen over de toekomst van de AOW.

Premier Balkenende hoopt dat de vakcentrale FNV over haar schaduw wil heen springen en het proces van verhoging van de AOW–leeftijd wil meemaken met het kabinet. Dat stelde Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad.

FNV–voorzitter Agnes Jongerius uitte donderdag direct felle kritiek op het akkoord over de AOW.

Het plan om de AOW–leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar is volgens de premier noodzakelijk en sociaal. „Kunnen wij zo’n instrument missen? Nee, dat kunnen wij niet”, stelde Balkenende. Hij wees erop dat de overheidsfinanciën onder druk staan door de economische crisis en dat door de vergrijzing voorzieningen zoals pensioenen en de zorg onder druk staan.

Twee op de drie ambtenaren van gemeenten en provincies zijn tegen verhoging van de AOW–leeftijd. Van de gemeente– en provinciemedewerkers zegt ook bijna de helft strijd te zullen voeren tegen het optrekken van de pensioenleeftijd. Rijksambtenaren reageren iets gematigder. Van hen vindt de helft dat de AOW–leeftijd ongewijzigd moet blijven en is een derde tot acties bereid.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek onder ruim 4400 ambtenaren door Binnenlands Bestuur. Ruim 80 procent van de ondervraagden werkt bij een gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer