Alle andere Duitse partijen verklaren de Linkspartij voor melaats en willen niet met hen in een regering. Oud-communist Gesine Lötzsch haalt haar schouders op. „Als het moet, draaien ze vanzelf bij.”
Ze zit er strijdbaar bij. Tot zaterdagavond laat vecht ze voor de stemmen, die zondag worden uitgebracht. Van andere partijen hoeft ze op geen enkele sympathie te rekenen. Die zien de Linkspartij als een voortzetting van de socialistische partij van de DDR.
„Het gaat ons om sociale gerechtigheid”, zegt ze. Nu, welke partij wil dat niet? „Maar het gaat om de richting. De liberalen willen dat de rijken minder belasting betalen. Wij pleiten daarentegen voor een wettelijk minimumloon. Dat hebben twintig EU-landen, maar wij niet.”
Lötzsch kent de kritiek dat werkgevers en werknemers onderling best zelf een loonakkoord kunnen sluiten. „Maar daarvoor zijn de vakbonden te zwak. ”
Die Linke is de hoogste bieder voor het minimumloon: 10 euro per uur. „Als we in de regering komen, zullen we eerst de afspraak maken dat er een wettelijk minimum komt en daarna kijken hoe hoog dat uitvalt. Misschien moeten we beginnen bij 8,50 euro. Maar de kapper die nu maar 4 euro verdient en voor de rest naar de sociale dienst gaat, moet straks een fatsoenlijk inkomen hebben.”
Die Linke heeft Duitsland ook volgeplakt met de tekst: ”Raus aus Afghanistan”. Sinds de luchtaanval op een Afghaans transport enkele weken geleden heeft de partij de wind mee, stelt Lötzsch met genoegen vast. „Ook de Groenen en de SPD uiten hun twijfels. SPD-leider Steinmeier heeft gezegd dat er een jaartal van vertrek moet komen. Dat gaat dus de goede kant uit.”
Wat hebt u tegen het werk van de Duitse troepen daar?
„Alle doelen van de operatie zijn absoluut mislukt. Osama bin Laden is niet gevangen, het terrorisme bloeit en de opbouw van het land lukt niet. We hebben in Afghanistan niets te zoeken. Bovendien is de missie tegen het volkenrecht.”
Pardon, er is toch een VN-resolutie?
„Wel voor de opbouwmissie van ISAF, maar niet voor de Amerikaanse vechtmissie. Je ziet dat die twee operaties zich vermengen. Dat is dus optreden zonder VN-mandaat.
Steeds vaker hoor je in Duitsland: Hoe lang nog? Als je soldaten vraagt waarom ze zich melden, blijkt het alleen om het geld te gaan. Dat is toch dolle waanzin. Bovendien maakt ons optreden ginds ons hier onveiliger.”
De twijfel bij andere partijen hoort misschien bij de verkiezingscampagne?
„Dat is zo. Je moet hen meten aan het standpunt van de afgelopen vier jaar. Maar na de verkiezingen zullen wij hen wel aan hun twijfels herinneren. Wij zullen niet in een coalitie stappen die de oorlog in Afghanistan voortzet en het minimumloon blokkeert.”
Dat kunt u makkelijk zeggen, omdat geen partij met u samenwerken wil.
„Dat zegt men wel, maar daar komt men straks vanzelf op terug. Ik zeg niet dat de troepen direct weg moeten uit Afghanistan, maar er moeten wel een plan en een datum komen.”
U was de laatste zes jaar van de DDR lid van de communistische partij. Wordt u daar nog veel op aangesproken?
Lötzsch gaat even verzitten. „Dat heb ik in mijn CV staan. Waarom zou ik het ontkennen? De partij had hier heel veel leden, hoor. En ik was niet alleen lid om een baan te krijgen, maar uit overtuiging. Ik wilde meer democratie in de samenleving en de SED-partij was op dat punt het actiefst. Alle andere partijen in de DDR, zoals bijvoorbeeld de christendemocraten, haalden ons eigenlijk nog links in.”
Zou u het weer doen?
„Ik kan wel zeggen van niet, maar dat is goedkoop. Deze vraag slaat nergens op, omdat alles vandaag helemaal anders is.”