LEIDERDORP – De viering van Koninginnedag moet haar open karakter behouden. Dat zegt M. Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen. Alle steden en dorpen zouden in aanmerking moeten komen voor het nationale volksfeest. Burgemeester De Graaf van Apeldoorn verwacht dat dit niet het geval is.
„Ik hoop dat wij in staat zijn Koninginnedag op open wijze te blijven vieren", aldus Zonnevylle, in het dagelijks leven burgemeester van Leiderdorp. „Er zullen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn, maar laten we het alsjeblieft Nederlands houden".
Zonnevylle vindt dat alle gemeenten en plaatsen de kans moeten kunnen krijgen de koninklijke familie op 30 april te ontvangen. „Het zou jammer zijn als gemeenten die dit willen organiseren, dat niet kunnen doen op grond van de benodigde veiligheidsmaatregelen". Apeldoorn had alles goed geregeld qua veiligheid, meent Zonnevylle.
Burgemeester De Graaf van Apeldoorn beweerde vrijdag in een reactie op het gepubliceerde rapport van de Inspectie Openbare orde en Veiligheid het tegenovergestelde. „De aanslag op 30 april zal een zware wissel trekken op bestuurders van plaatsen waar koningin Beatrix in de toekomst Koninginnedag zal vieren."
Dat heeft te maken met veiligheidsmaatregelen die verscherpt zullen moeten worden zonder het open karakter van Koninginnedag aan te tasten.
„Koninginnedag is het grote nationale volksfeest van Nederland, maar dat heeft door deze aanslag wel wat krasjes opgelopen. Daar zullen we toch wat mee moeten”. De Graaf denkt verder dat hierdoor niet meer alle steden en dorpen in aanmerking zullen komen voor een nationale viering van Koninginnedag.
Nederland moet Koninginnedag in een ongedwongen sfeer kunnen blijven vieren. Daarbij moet wel oog zijn voor de veiligheidsaspecten. Dat zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag. Hij reageerde op de onderzoeken naar de aanslag tijdens de afgelopen Koninginnedag in Apeldoorn.
De minister–president benadrukte hoezeer Nederlanders, onder wie de koninklijke familie zelf, hechten aan het open en feestelijk karakter van Koninginnedag. „Daar moeten we vooral mee door kunnen gaan”, zei hij. „Het is een feest voor iedereen”.
Balkenende benadrukte dat er nooit helemaal uitgesloten kan worden dat er iets gebeurt. Hij wilde niet vooruitlopen op vragen over de invulling van de veiligheidsmaatregelen tijdens Koninginnedag volgend jaar. Het liefst, zo gaf hij aan, zijn de maatregelen zo onzichtbaar mogelijk.