In de bus met de koningin heerste kort na de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag alom verwarring.
Dat blijkt uit het vanmiddag gepresenteerde rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
De cabriobus kon maar moeizaam wegrijden, nadat Karst T. door een mensenmenigte was gereden en tot stilstand kwam tegen monument De Naald.
„Vanwege de technische staat van de bus, de in te zetten bocht, medeweggebruikers en de veelheid aan verschillende instructies die vanuit de bus in de richting van de chauffeur kwamen, bleef het snelheid maken in eerste instantie echter uit. Het feit dat veel inzittenden van de bus waren gaan staan, bemoeilijkte de taak van de verantwoordelijke beveiligingsambtenaar van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKBD)”, aldus het rapport.
Sommige beveiligers dachten niet meteen aan een aanslag. Bij hen leefde de gedachte „dat er een kanonschot was afgevuurd of vuurwerk was afgegaan, dat te maken kon hebben met de historische optocht.” Ook werd de Suzuki met daarin Karst T. aanvankelijk in verband gebracht met „een kennelijk gewonde bestuurder wiens hoofd naar de zijkant hing, wat deed denken aan een ongeval met een onwel geworden bestuurder.” De DKDB-beveiliger moest op een „meer indringende wijze” aangeven dat er snelheid gemaakt moest worden, nadat het commando „gas geven” weinig uithaalde.
Het doorgeven van namen van slachtoffers aan de gemeente kan beter, zo meldt de Apeldoornse locoburgemeester in het rapport. „De informatie die het gemeentelijk beleidsteam ontving, was niet eenduidig. In een eerste lijst werd bijvoorbeeld een naam genoemd die op de tweede lijst verdwenen was. Vervolgens kwam deze naam wel weer terug op latere lijsten. Het doorgeven van namen aan de autoriteiten is een nadrukkelijk verbeterpunt.”
In de draaiboeken die Apeldoorn voorafgaand aan Koninginnedag heeft gemaakt, werd rekening gehouden met diverse rampscenario’s. Daartoe hoorden onder meer het instorten van een tribune, het op hol slaan van een paard en een aanslag op de koninklijke familie. Er waren onder anderen agenten in burger op de been, langs de route waren diverse safehouses.