Buitenland
„Stembusfraude in Afghanistan”

De belangrijkste uitdager van de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens de presidentsverkiezingen, Abdullah Abdullah, stelt dat de verkiezingen van donderdag niet eerlijk zijn verlopen. „De regels zijn ongetwijfeld door het hele land duizenden keren geschonden”, aldus Abdullah zondag.

Buitenlandredactie
KABUL – De belangrijkste uitdager van de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens de presidentsverkiezingen, Abdullah Abdullah, stelt dat de verkiezingen van donderdag niet eerlijk zijn verlopen. „De regels zijn ongetwijfeld door het hele land duizenden k
KABUL – De belangrijkste uitdager van de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens de presidentsverkiezingen, Abdullah Abdullah, stelt dat de verkiezingen van donderdag niet eerlijk zijn verlopen. „De regels zijn ongetwijfeld door het hele land duizenden k
„De eerste rapporten die we ontvangen zijn zorgwekkend”, verklaarde de oud-minister van Buitenlandse Zaken, die de verkiezingszege eerder al claimde. De voorlopige resultaten worden op z’n vroegst dinsdag verwacht. Vermoedelijk krijgt Karzai de meeste stemmen, maar het is de vraag of dat er voldoende zullen zijn om een tweede stemronde uit te sluiten.

De Afghaanse kiescommissie maakte zondag bekend dat er ongeveer 225 klachten over de verkiezingen zijn binnengekomen. Van deze klachten zijn er 35 als prioriteit bestempeld, omdat ze invloed zouden kunnen hebben op de stembusuitslag.

Een woordvoerder van de kiescommissie stelde dat alle klachten onderzocht zullen worden. Er zou zijn geknoeid met stembussen en er zouden stemmers zijn geïntimideerd.

Waarnemers van de EU lieten eerder weten dat de verkiezingen relatief eerlijk zijn verlopen. Ook de Afghaanse overheid claimt succes.

Voor zover bekend hebben de radicaalislamitische taliban bij zeker twee Afghanen de wijsvinger afgesneden omdat zij donderdag hun stem hadden uitgebracht tijdens de presidentsverkiezingen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag.

Zodra Nederland eind 2010 zijn leidende rol in Uruzgan opgeeft, moeten vooral Duitsland en Frankrijk meer militairen sturen. VVD-Europarlementslid Van Baalen vindt dat deze grote landen momenteel relatief weinig bijdragen aan de troepenmacht in Afghanistan. Hij wil bekijken hoe de EU de NAVO kan steunen om meer militairen te sturen.

De VVD’er vindt ook dat Europa een nieuwe impuls moet geven aan de training van Afghaanse politieagenten. „De EU-politiemissie is nog geen succes”, zei Van Baalen zaterdag in Rotterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer