Buitenland
Teams Karzai en Abdullah claimen overwinning

KABUL (AP) - De campagneteams van de zittende president Hamid Karzai en diens belangrijkste rivaal Abdullah Abdullah zeggen vrijdag allebei dat hun kandidaat aan de leiding gaat in de donderdag gehouden verkiezingen in Afghanistan.

Tellen van de stemmen in Afghanistan. Foto EPA
Tellen van de stemmen in Afghanistan. Foto EPA
Beide kampen beroepen zich op informele tellingen. De eerste officiële uitslagen worden zaterdag pas verwacht, terwijl de einduitslag nog wel tot begin september op zich kan laten wachten.

Het team van Karzai zegt dat de president meer dan vijftig procent van de stemmen heeft behaald, wat een tweede ronde overbodig zou maken. De tellingen bij het campagnehoofdkwartier van Abdullah gaven daarentegen aan dat de oud-minister van buitenlandse zaken de zittende president ruim achter zich heeft gelaten, maar er hingen geen tellingen bij uit het zuiden en oosten van het land, waar Karzai de meeste steun heeft.

Medewerkers van de onafhankelijke kiescommissie zeggen dat het nog veel te vroeg is voor een van beide kampen om de overwinning op te eisen.

Bij verspreide incidenten vielen ten minste 26 doden, veel minder dan vooraf werd gevreesd. Vooral in de Talibanbolwerken in het zuiden bleven veel mensen thuis, wat Abdullah in de kaart kan hebben gespeeld.

Volgens Zekria Barakai van de verkiezingscommissie bedroeg de opkomst onder de vijftien miljoen geregistreerde kiezers veertig tot vijftig procent, beduidend minder dan de zeventig procent bij de vorige verkiezingen in 2004. De autoriteiten slaagden erin 6202 stemlokalen te openen, ongeveer 95 procent van het totaal dat was gepland, zei Barakzai.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer