Binnenland
Jeugd: „Gay Pride schetst verkeerd beeld homo’s”

Meer dan de helft van de jongeren vindt dat mensen door de botenparade van de Gay Pride een verkeerd beeld van homo’s krijgen.

Binnenlandredactie
Op de vraag of religieuze scholen homoseksuele leraren mogen weigeren, reageert een vijfde van de heteroseksuele jongeren positief. Bij de homoseksuele jongeren vindt slechts vijf procent dat dit mag. Grafiek: EenVandaag
Op de vraag of religieuze scholen homoseksuele leraren mogen weigeren, reageert een vijfde van de heteroseksuele jongeren positief. Bij de homoseksuele jongeren vindt slechts vijf procent dat dit mag. Grafiek: EenVandaag
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête van het jongerenpanel van het tv-programma EenVandaag. In totaal deden tweeduizend jongeren aan het onderzoek mee: 1600 hetero’s en vierhonderd homo’s.

De botenparade wordt zaterdag weer gehouden in de Amsterdamse grachten. Doorgaans zijn veel deelnemers schaars of extravagant gekleed. Bijna 70 procent van de homoseksuele jongeren vindt dat mensen daardoor een verkeerd beeld van homo’s krijgen. Onder heteroseksuele jongeren is dat percentage 63 procent.

Bijna 54 procent van de jongeren zegt de botenparade zelfs een genante vertoning te vinden. Een kleine 33 procent is het hier niet mee eens. De rest weet het niet. Bijna 65 procent van de jongeren vindt het goed dat er politici meevaren tijdens de botenoptocht. Circa 25 procent is het daar niet mee eens.

Op de vraag of religieuze scholen homoseksuele leraren mogen weigeren, reageert tegenwoordige tijd een vijfde van de heteroseksuele jongeren positief. Bij de homoseksuele jongeren vindt slechts vijf procent dat dit mag.

Een grote meerderheid van de jongeren (85 procent) zegt het geen probleem vinden om een homoseksuele leraar of baas te hebben. Bijna driekwart (74 procent) zou het niet erg vinden als de beste vriend of vriendin zou vertellen dat hij of zij homoseksueel is.

Is Nederland een homovriendelijk land? Vier van de vijf homo’s vindt van wel. Bijna 40 procent van hen is het eens met Wilders, die beweert dat de samenleving minder verdraagzaam is geworden voor homo’s door de ‘islamisering’. In de praktijk blijkt dat 20 procent van de homoseksuele jongeren de afgelopen twee jaar is belaagd omdat ze homo is.

Voor het onderzoek werkte Een Vandaag samen met homosites Expreszo en 18min.eu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer