Binnenland
Drukte op Ginkelse Heide voor luchtlandingen

Het is zaterdagochtend druk op de Ginkelse Heide bij Ede, waar deze dag de geallieerde luchtlandingen van september 1944 worden herdacht. Iets voor 11.00 uur waren er naar schatting zo’n 55.000 bezoekers, zegt een woordvoerster van de gemeente Ede.

ANP

De fietsparkeerplaatsen, met plek voor 27.000 fietsen, zijn allemaal vol. Ook zijn er meer dan 20.000 mensen met de pendelbus gekomen of op uitnodiging. De woordvoerster verwacht dat het aantal bezoekers nog zal oplopen tot ongeveer 80.000.

De eerste parachutisten kwamen rond 09.30 uur naar beneden. Ongeveer een uur later was er een zogeheten massadropping boven de Ginkelse Heide. Daarbij sprongen honderden parachutisten uit elf vliegtuigen, als eerbetoon aan de 2000 geallieerde parachutisten die op 18 september 1944 boven de heide tussen Ede en Wolfheze werden gedropt. De vliegtuigen, van onder andere Nederlandse, Amerikaanse, Poolse, Duitse en Britse makelij, waren in Eindhoven opgestegen.

In tegenstelling tot in 1944 vlogen de vliegtuigen zaterdag achter elkaar aan, waar ze tijdens Operatie Market Garden in een V-vorm vlogen, aldus de presentator ter plaatse. „Meerdere V-vormen stuurden toen de 121 geallieerde vliegtuigen over de heide”, vertelt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer