Politiek
VVD: pedo moet veroordeling in cel afwachten

De VVD vindt dat een veroordeelde kindermisbruiker hoe dan ook in de gevangenis hoort te zitten, ook al is hij nog in afwachting van zijn hoger beroep of cassatieproces.

Wat Teeven betreft wordt de wet aangepast, zodat daders van gewelds- of zedendelicten na een veroordeling van vier jaar automatisch worden vastgezet, ook als ze nog in beroep of in cassatie gaan. Foto ANP
Wat Teeven betreft wordt de wet aangepast, zodat daders van gewelds- of zedendelicten na een veroordeling van vier jaar automatisch worden vastgezet, ook als ze nog in beroep of in cassatie gaan. Foto ANP
VVD-Tweede Kamerlid Teeven zegt dat naar aanleiding van berichten over een kindermisbruiker in Hardenberg, die ondanks een veroordeling tot zes jaar nog altijd vrij rondloopt omdat de Hoge Raad nog niet over zijn zaak heeft geoordeeld.

Teeven noemt die situatie onverkoopbaar en niet uit te leggen. Volgens hem bestaat het gevaar dat de veroordeelde man opnieuw in de fout gaat. Hij heeft over de Hardenbergse zaak inmiddels Kamervragen gesteld aan minister van Justitie Hirsch Ballin.

Ook de PvdA maakt zich zorgen naar aanleiding van de kwestie. Kamerlid Arib vindt dat verkrachters en ontuchtplegers die tot twee keer toe veroordeeld zijn, een gevaar kunnen vormen. Ze heeft de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie gevraagd of de bestaande regels afdoende zijn om de samenleving in zulke gevallen te kunnen beschermen, ook als een vonnis nog niet onherroepelijk is.

Arib vindt dat verdachten van zware gewelds- en zedenmisdrijven voortaan vastgezet moeten worden, ook als ze nog in beroep kunnen tegen hun veroordeling. Die maatregel moet nieuwe slachtoffers voorkomen.

Wat Teeven betreft wordt de wet aangepast, zodat daders van gewelds- of zedendelicten na een veroordeling van vier jaar automatisch worden vastgezet, ook als ze nog in beroep of in cassatie gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer