Economie
FNV: Corus schrapt fors aantal banen

Corus werkt volgens FNV Bondgenoten aan een ingrijpende reorganisatie in IJmuiden, waarbij honderden banen op het spel staan.

IJMUIDEN - De Corus-fabriek in IJmuiden. Foto EPA
IJMUIDEN - De Corus-fabriek in IJmuiden. Foto EPA
In een brief aan leden die bij het staalbedrijf werken, schrijft de vakbond regelmatig signalen te krijgen dat er gewerkt wordt aan plannen om het personeelsbestand fors in te krimpen.

„Chefs hebben de opdracht gekregen deze plannen zo concreet mogelijk te maken. De opgelegde inkrimping zou voor de productie een banenvermindering met 10 procent inhouden en voor de andere afdelingen (overheaddiensten) zelfs met 20 procent. Op een totaal aantal werknemers van ongeveer 9500 in IJmuiden zou dit een zeer forse personele reductie betekenen”, aldus de brief.

Een woordvoerder van Corus sprak het bericht van FNV Bondgenoten tegen. „Wij betreuren het dat FNV Bondgenoten op deze manier naar buiten treedt”, aldus de zegsman. Hij zei wel dat Corus „nadenkt over de wijze waarop de meest effectieve aanpassing aan de marktsituatie kan worden bewerkstelligd.”

Volgens FNV Bondgenoten moet er 250 miljoen euro worden bezuinigd. Dat komt boven op eerdere bezuinigingseisen van 100 miljoen. Corus legde vorig jaar onder meer een van zijn twee smelters in IJmuiden tijdelijk stil nadat het in de laatste maanden van 2008 werd geconfronteerd met forse vraaguitval.

Ook vroeg Corus in december met succes werktijdverkorting aan bij het ministerie van Sociale Zaken voor 6400 werknemers. De periode waarin die regeling geldt ging begin januari in en is volgens de woordvoerder bedoeld als „een adempauze” waarin het bedrijf „zijn positie kan bepalen.”

De bond heeft de afgelopen weken Corus diverse malen verzocht duidelijkheid te verschaffen over de situatie in het bedrijf. Maar het concern wil geen normaal overleg met de bonden. „Corus wil alleen informele gesprekken op voorwaarde van geheimhouding”, zegt vakbondsbestuurder Jos Duijnhoven.

De vakbond ziet geen enkele reden voor een reorganisatie. Duijnhoven wijst erop dat het bedrijf in het lopende boekjaar winst heeft geboekt.

Het staalconcern verkoopt zijn aluminiumsmelterijen in Delfzijl en het Duitse Voerde aan de Britse investeringsmaatschappij Klesch & Company. Daartoe hebben beide een overeenkomst getekend. Dat heeft Corus gisteren bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer