Economie
Rusland stopt gasleveringen Europa via Oekraïne

Rusland heeft woensdag alle gasleveringen bestemd voor Europese klanten die lopen via pijpleidingen in Oekraïne stilgelegd wegens het gasconflict tussen Kiev en Moskou. Daardoor is de toevoer van Russisch aardgas aan meerdere Europese landen volledig stilgevallen.

Rusland legt gasleveringen voor Europa die via de Oekraïne lopen stil. Foto EPA
Rusland legt gasleveringen voor Europa die via de Oekraïne lopen stil. Foto EPA
Volgens een woordvoerder van het Oekraïense staatsgasconcern Naftogaz liggen sinds woensdagmorgen alle leveringen aan Europa via Oekraïne stil. „Rusland laat Europa zonder gas zitten”, aldus de zegsman. Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft inmiddels bevestigd de gaskraan naar Oekraïne te hebben dichtgedraaid.

Gazprom schroefde op 1 januari de levering van gas naar Oekraïne terug wegens een dispuut over achterstallige betalingen. Ongeveer 80 procent van het Russische aardgas dat is bestemd voor Europa, loopt via pijpleidingen in Oekraïne. Europa wordt in een kwart van zijn gasbehoefte voorzien door Rusland.

Ook Tsjechië moet het doen zonder Russisch gas. Het Tsjechische persbureau CTK meldde dat in de nacht van dinsdag op woensdag alle leveranties van Russisch gas zijn onderbroken. Gasbedrijf RWE Transgas heeft maatregelen getroffen om de invoer vanuit Noorwegen te vergroten zodat mensen niet zonder gas komen te zitten.

Oostenrijk maakte woensdag eveneens bekend dat alle gasleveringen uit Rusland zijn gestopt. Roemenië ontvangt sinds woensdag ook geen gas meer vanuit Rusland. Dinsdag gingen de gasleveringen aan Roemenië al met 75 procent omlaag. Ook Slowakije zat woensdag volledig zonder Russisch gas.

Gazprom–topman Alexei Miller zei dinsdag dat als Oekraïne geen gas meer door laat richting Europa, het geen zin heeft het land nog van gas te voorzien. Volgens Gazprom steelt Oekraïne gas dat is bestemd voor Europa.

Kiev en Moskou liggen overhoop over een onbetaalde gasrekening en de gasprijzen. Drie jaar geleden draaide Rusland ook al de gaskraan naar Oekraïne dicht wegens een soortgelijk geschil.

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko riep Rusland woensdag in een brief aan president Dmitri Medvedev op de gasleveringen aan Europese landen onmiddellijk te hervatten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer