Economie
Schiphol lijdt onder financiële crisis

Schiphol wordt getroffen door de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis. Vorig jaar nam het aantal vliegbewegingen af. Dit jaar rekent het luchthavenbedrijf op een afname van het passagiers- en vrachtvervoer met 6 tot 10 procent.

Dat maakte president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol Group maandag bekend tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Behalve aan de financiële crisis wijt Schiphol het lagere aantal passagiers in 2008 aan de invoering van de vliegbelasting op 1 juli.In 2008 maakten 47,4 miljoen passagiers gebruik van Amsterdam Airport Schiphol, 0,8 procent minder dan in 2007. Het aantal vliegbewegingen in het handelsverkeer daalde met 1,8 procent tot 428.350. Het vrachtvervoer daalde met 1,4 procent tot 1.588.000 ton. Het gaat om voorlopige cijfers.

„Niemand weet hoe lang en diep de recessie zal zijn waarin we terecht zijn gekomen. In augustus dachten we nog dat het aantal passagiers in 2009 met 1 procent zou dalen. Maar het effect van de wereldwijde financiële crisis is de laatste maanden van 2008 steeds sterker geworden”, stelde Nijhuis.

De topman, opvolger van de onlangs vertrokken Gerlach Cerfontaine, stelt dat de huidige situatie Schiphol „noodzaakt de strategie te herijken.” Nijhuis verwacht daar over een maand meer duidelijkheid over te kunnen geven. Wel kondigde hij alvast aan dat Schiphol de verwachte investeringen in 2009 neerwaarts bijstelt. Het luchthavenbedrijf zou ongeveer 470 miljoen euro investeren. „Maar daarvan hebben we een aantal projecten tot een totaalbedrag van 180 miljoen euro tot in ieder geval 1 april uitgesteld.” Schiphol blijft, ook in iets mindere vorm, een van de grootste trekkers van de Nederlandse economie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer