Buitenland
Wereldwijd betogingen tegen FARC–rebellen

Enkele miljoenen inwoners van het Zuid–Amerikaanse Colombia hebben zondag gedemonstreerd tegen de extreem linkse Colombiaanse terreurbeweging FARC. Ook in tientallen steden elders op de wererd riepen betogers de rebellenorganisatie op de honderden gijzelaars vrij te laten die vaak al jarenlang gevangen worden gehouden.

ANP/DPA/AFP
LIMA - Colombianen demonstreren zaterdag in Lima tegen de FARC. Foto EPA
LIMA - Colombianen demonstreren zaterdag in Lima tegen de FARC. Foto EPA
De Frans–Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, die onlangs zelf uit de handen van de FARC is bevrijd, deed mee in Parijs. Zij sprak enkele duizenden mensen toe bij de Eiffeltoren, berichtten Franse media.

„We willen vrijheid voor iedereen", zei Betancourt tegen de menigte. Ze las een lijst voor met namen van mensen die de FARC nog gegijzeld houdt in de Colombiaanse jungle. Daarna was er een solidariteitsconcert op het Trocadero–plein bij de Eiffeltoren.

Betancourt werd begin juli samen met veertien anderen door het Colombiaanse leger bevrijd tijdens een spectaculaire reddingsoperatie. Zij was ruim zes jaar de bekendste gijzelaar in handen van de FARC. Ze wil dat de Colombiaanse regering en de FARC hun jarenlange conflict beëindigen. De FARC zou nog ongeveer zevenhonderd mensen vasthouden.

De wereldberoemde popster Shakira leidde in de Zuid–Colombiaanse stad Leticia een manifestatie tegen de FARC. Daar waren in het kader van de onafhankelijkheidsdag van Colombia ook president Alvaru Uribe en zijn collega’s uit Brazilië en Peru aanwezig.

In totaal deden aan de solidariteitsconcerten in Colombia ongeveer 100.000 muzikanten mee. De Colombianen betoogden ook voor de vrijlating van de naar schatting 2100 gegijzelden in handen van rebellengroepen als het Nationale Bevrijdingsleger en criminelen. De organisatie verwachtte ruim vier miljoen demonstranten bij de ruim duizend manifestaties in Colombia.

In Nederland kwamen zondagmiddag volgens de organisatoren een kleine honderd demonstranten bijeen op het Plein in Den Haag. De demonstratie verliep rustig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer