Buitenland
Betancourt voor onderzoek in Franse kliniek

De Frans–Colombiaanse politica Ingrid Betancourt is zaterdag voor medisch onderzoek naar een militaire kliniek in de buurt van Parijs gegaan. Na een aantal tests kon ze het ziekenhuis weer verlaten. De uitslagen van de eerste onderzoeken zijn ’bevredigend’, aldus haar zus Astrid Betancourt na afloop.

ANP/AFP
COLOMBIA - Betancourt in de helikopter als ze te horen krijgt dat ze vrij is. Foto EPA
COLOMBIA - Betancourt in de helikopter als ze te horen krijgt dat ze vrij is. Foto EPA
Ingrid Betancourt zal terug moeten komen voor meer tests. Eerder was gemeld dat zij diverse ziektes zou hebben opgelopen, waaronder mogelijk hepatitis, in de zes jaar dat ze door de guerrillabeweging FARC in de jungle werd vastgehouden.

Woensdag werd de politica met veertien andere gijzelaars gered door Colombiaanse militairen. Vrijdag werd ze als een held ontvangen in Frankrijk. Ze zei toen dat ze „in goede vorm" verkeerde.

De reddingsoperatie is tien dagen eerder uitgevoerd dan oorspronkelijk gepland. Dat heeft de Colombiaanse minister van Defensie, Manuel Santos, zaterdag gezegd. Dat gebeurde uit vrees dat de terroristen achter de infiltratie van Colombiaanse militairen zouden komen. De militairen infiltreerden ongeveer een jaar eerder bij de FARC. Die houden nog ongeveer 700 mensen gevangen in de Colombiaanse jungle.

Betancourt wil over een paar dagen terugreizen van Frankrijk naar Colombia. Daar gaat zij een toneelstuk schrijven over haar gevangenschap in de junglekampen. In de tussentijd wil Betancourt door Frankrijk reizen en alleen zijn met haar kinderen en familie, vertelde zij de krant Le Journal du Dimanche.

Zij vertelde tevens dat zij na een goede nacht in een hotel in Parijs ’s ochtends opstond met enorme rugpijn. „Ik die altijd sliep op de grond in wrede omstandigheden, had rugpijn toen ik uit een gewoon bed kwam. Ik moet er echt weer aan wennen", vertelde zij de krant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer