Buitenland
Betancourt bedankt verpleger

De bevrijde Frans–Colombiaanse politica Ingrid Betancourt heeft donderdag haar verpleger in de jungle bedankt, de eveneens vrijgelaten korporaal William Perez (36). „Zonder hem was ik er niet meer geweest", aldus de politica.

ANP/AFP
LIMA - De kranten in Peru staan bol van het nieuws over Betancourt. Foto EPA
LIMA - De kranten in Peru staan bol van het nieuws over Betancourt. Foto EPA
De extreemlinkse FARC–rebellen ontvoerden Perez in 1998. Volgens hem was Betancourt op een gegeven moment zo ziek, dat ze niet meer kon lopen, haar armen niet meer kon bewegen en zo nu en dan bewusteloos raakte. „Ik moest haar voedingsstoffen toedienen, want ze kon niets meer eten", zei Perez.

De rebellen hadden soms wel medicijnen, maar wisten niet hoe ze die moesten gebruiken. „Soms zei Ingrid dat ze wilde sterven", aldus Perez. „Ze zag geen uitweg meer". Eerder dit jaar was Betancourt zo ziek dat de rebellen haar lieten behandelen in een medische junglepost.

Alle vrijgelaten militairen vertonen symptomen van in de jungle opgelopen ziektes, zoals malaria en leishmaniasis, een huidziekte veroorzaakt door insectbeten. Een van de vrijgelaten militairen zei echter dat hij zich herboren voelde door de vrijlating.

De drie vrijgelaten Amerikanen verkeren in zeer goede gezondheid, liet het Amerikaanse leger donderdag weten. Ze zaten vijf jaar vast. Direct na de vrijlating werden ze naar een luchtmachtbasis in Texas gevlogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer