Binnenland
Tumult na noodbesluit over bos Schinveld

SCHINVELD - In de gemeente Onderbanken is woensdagavond tumult ontstaan over de noodverordening over het omstreden stuk bos bij Schinveld. De gemeenteraad en een deel van het college staan lijnrecht tegenover burgemeester Zuidgeest.

Regioredactie
SCHINVELD – Een raadsvergadering in Schinveld over het voorstel van waarnemend burgemeester Zuidgeest van de gemeente Onderbanken om een noodverordening in het zogeheten Awacsbos in Schinveld in te stellen, verliep woensdagavond tumultueus. De burgemees
SCHINVELD – Een raadsvergadering in Schinveld over het voorstel van waarnemend burgemeester Zuidgeest van de gemeente Onderbanken om een noodverordening in het zogeheten Awacsbos in Schinveld in te stellen, verliep woensdagavond tumultueus. De burgemees
De raad is het er niet mee eens dat Zuidgeest het zogenoemde Awacsbos met ingang van donderdagmorgen tot verboden terrein heeft verklaard. Dit in verband met de geplande kap van 6 hectare bos voor de landingsbaan van Awacsvliegtuigen.

In een tumultueuze raadsvergadering verwierp de gemeenteraad van Onderbanken de noodverordening gisteravond unaniem. Daarop kondigde de burgemeester aan de Limburgse gouverneur L. Frissen te vragen of hij de noodverordening toch wil bekrachtigen. Omdat de gemeenteraad tegen het besluit is, moet de gouverneur de verordening binnen 48 uur bekrachtigen of verwerpen.

In afwachting van de beslissing van de gouverneur blijft de noodverordening twee dagen van kracht.

Het Awacsbos wordt bezet gehouden door enkele tientallen actievoerders van Groenfront!. Die willen de kap van de bomen voorkomen.

Tijdens de raadsvergadering woensdagavond dreigde burgemeester Zuidgeest enkele malen de publieke tribune te laten ontruimen, omdat tientallen burgers en actievoerders zich bij herhaling luidruchtig en minder vleiend over de burgemeester uitlieten.

Een belangrijk argument om tegen de noodverordening te stemmen werd door het CDA verwoord: „We kunnen het niet maken dat politie en marechaussee worden ingezet tegen onze eigen burgers.” De Fractie Progressief Onderbanken zegde het vertrouwen in Zuidgeest op, maar kreeg daarmee geen meerderheid.

De raad sprak woensdagavond wel uit dat het protest tegen de boskap geweldloos moet zijn.

De burgemeester kondigde de noodverordening dinsdag al aan, onder meer uit vrees voor ernstige wanordelijkheden. Al snel bleek daarover verdeeldheid te bestaan in het college van burgemeester en wethouders. Wethouder J. Ubachs zei direct tegen de maatregel te zijn. Dat leverde hem een fel verwijt van Zuidgeest op: „Ubachs moet blijkbaar nog wat bestuursrecht leren. Hij hoort het als wethouder met een door mij ingestelde noodverordening eens te zijn.”

Zuidgeest verklaarde woensdag ook aangifte te doen tegen de anarchistische actiegroep Strijdbaar Ecologisch Anarchistisch Levend Schild (Seals). Deze groep heeft in een verklaring gedreigd machines kapot te maken van de aannemer die binnenkort begint met de kap van 6 hectare bos in Schinveld, dat bij de gemeente hoort.

Voor Zuidgeest is deze verklaring onacceptabel. Seals is een actiegroep die fysieke confrontatie niet uit de weg gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer