Buitenland
Zoektocht naar slachtoffers ijshal gaat door

BAD REICHENHALL - Reddingswerkers hebben woensdagochtend opnieuw een lichaam geborgen uit de ijshal in het Duitse Bad Reichenhall die maandag instortte onder het gewicht van sneeuw op het dak.

Buitenlandredactie
Het ging om een van de vermiste jongeren. Daarmee is het aantal slachtoffers gestegen naar twaalf, meldde de Duitse politie woensdag.

Tientallen hulpverleners zochten bijna de hele nacht door naar drie andere slachtoffers. De zoektocht werd bemoeilijkt door het winterse weer en de dreiging dat de resten van het dak verder ineenstorten. De kans dat de vermisten levend in de puinhopen worden aangetroffen, is zeer klein.

Dinsdagmiddag moesten de hulpverleners hun werk onderbreken wegens verder instortingsgevaar. Een gespecialiseerd bedrijf moest eerst ter stabilisatie van de brokstukken puin afvoeren. De brandweer in Bad Reichenhall berichtte in de avond dat de berging werd hervat met nieuw materieel. Artsen hebben afgeraden warme lucht in de puinhopen te blazen omdat dat mogelijk meer kwaad dan goed zou doen als er nog overlevenden zijn.

De voortdurende sneeuwval heeft de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt. Om de brokstukken van het ingestorte dak te kunnen verwijderen, hebben de autoriteiten zes zware kranen ingezet.

De ijsbaan van 60 bij 30 meter is volgens de eigenaar in de jaren zeventig gebouwd conform de internationale normen. Enkele uren voor het drama werd het dak geïnspecteerd wegens de sneeuwmassa. Dat leverde kennelijk geen aanwijzingen op om de hal te sluiten. Wel werd besloten sneeuw van het dak te ruimen.

Volgens Duitse media lagen er plannen gereed voor een renovatie, maar de burgemeester van Bad Reichenhall, Wolfgang Heitmeier, heeft beklemtoond dat de staat van het pand geen reden was voor het besluit van juni vorig jaar om het sportcomplex te moderniseren.

De Duitse politie is een onderzoek begonnen naar mogelijke nalatigheid van betrokkenen. Kort voor het instorten was gekraak in de dakconstructie geconstateerd. Een voor maandagmiddag geplande ijshockeytraining werd afgelast, aldus een zegsman van een sportvereniging. Maar de afgelasting was volgens betrokkenen enkel een voorzorgsmaatregel en werd niet direct ingegeven door vrees voor instorting. De openstelling voor het publiek werd niet voortijdig beëindigd. Volgens de Beierse omroep BR heeft de ijsmeester enkele minuten voor het ongeval nog wel snel mensen van het ijs gestuurd.

Bad Reichenhall ligt in het uiterste zuidoosten van de bondsrepubliek en op minder dan 10 kilometer van de Oostenrijkse stad Salzburg. Daar zijn onder het gewicht van de sneeuwmassa’s dinsdag het dak van een bowlinghal en maandag de overkapping van een expositieruimte ingestort. Beide plekken waren verlaten. Dinsdagavond nog stortte in het oosten van Tsjechië een dak van een supermarkt in. De winkel was reeds gesloten, maar Tsjechische media meldden dat mogelijk werknemers beklemd raakten onder het puin en de sneeuw.

In Nederland onderzoekt de VROM-inspectie momenteel of de bestaande regels voor dakconstructies voldoende berekend zijn op flinke sneeuwval. Na de ferme sneeuwbuien eind november 2005 dreigden in Nederland verschillende platte daken te bezwijken onder het gewicht van het witte pak. Het dak van onder meer een bedrijfspand in Hengelo stortte in terwijl andere beschadigd raakten. De bezweken ijshal in Bad Reichenhall vormt volgens een woordvoerster van het ministerie van VROM geen aanleiding het inspectieonderzoek aan te passen. VROM verwacht medio maart de resultaten van het onderzoek te presenteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer