Buitenland
Bergingswerk bij ijshal in Bad Reichenhall hervat

BAD REICHENHALL (AP) Bij de ingestorte ijshal in het Beierse Bad Reichenhall zijn de bergingswerkzaamheden dinsdagavond hervat. Het reddingswerk was eerder op de dag tijdelijk stilgelegd om het ingestorte bouwwerk te stabiliseren. Bij de ramp zijn waarschijnlijk vijftien mensen om het leven gekomen. Tot dusver werden elf doden geborgen. Vierendertig mensen raakten gewond.

Buitenlandredactie
BAD REICHENHALL – Reddingswerkers doorzoeken de puinhopen van een ingestorte ijshal in het Duitse Bad Reichenhall. Het dak van het complex bezweek gistermiddag. Zeker tien mensen kwamen daarbij om het leven. Foto EPA
BAD REICHENHALL – Reddingswerkers doorzoeken de puinhopen van een ingestorte ijshal in het Duitse Bad Reichenhall. Het dak van het complex bezweek gistermiddag. Zeker tien mensen kwamen daarbij om het leven. Foto EPA
Tot dusver werden elf doden geborgen. Vierendertig mensen raakten gewond.
Volgens de autoriteiten kan de sneeuwlast alleen de ramp niet hebben veroorzaakt en moeten bouwtechnische gebreken een rol hebben gespeeld. Het openbaar ministerie heeft een strafrechtelijk vooronderzoek geopend.


De tot nog toe geborgen slachtoffers –drie jongens en zes meisjes tussen 9 en 15 jaar en twee vrouwen van 40 en 41– zijn allen afkomstig uit Bad Reichenhall en omgeving. Een vrouw van 40 en drie kinderen tussen 12 en 16 jaar worden vermist. Ongeveer vijfhonderd mensen hielden dinsdagavond een wake met kaarsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Bondskanselier Angela Merkel betuigde haar medeleven met de nabestaanden en prees de reddingswerkers om hun inzet.


De meteorologische dienst in Salzburg zei dat de sneeuw met een gewicht van driehonderd kilogram per kubieke meter extreem zwaar was. De last die op het moment van instorten op het dak drukte moest minstens 180 ton zijn geweest. Bouwkundige experts sloten echter uit dat alleen zware sneeuwval de instorting kon hebben veroorzaakt. Waarschijnlijk was ook sprake van constructiefouten, aldus verscheidene ingenieurs. De wetgeving voor ijshallen is niet zo streng als voor andere gebouwen waar veel publiek komt, waardoor de wettelijke controle op de hallen minder streng is, aldus bouwkundigen.

Het reddingswerk werd dinsdag door aanhoudende zware sneeuwval belemmerd. De wegen waren moeilijk begaanbaar, waardoor de aanvoer van zwaar materieel vertraging opliep. Een politiewoordvoerder zei dat ongeveer 360 reddingswerkers zich dinsdagmorgen toegang hadden weten te verschaffen tot de helft van de hal. Met zes kranen probeerden zij de grootste brokstukken te verwijderen. Reddingswerkers met speurhonden konden de hal pas betreden nadat de restanten van het dak waren gestut. Er werd ook assistentie gevraagd vanuit Oostenrijk. Bad Reichenhall ligt dicht bij de Oostenrijkse grens. Om een vergelijkbaar ongeluk in Oostenrijk te voorkomen, hebben de Oostenrijkse autoriteiten opdracht gegeven tot een onderzoek naar de bouwkundige staat van ijshallen aldaar.

Politiewoordvoerder Fritz Braun sprak tegen dat de dakconstructie van de hal niet deugde. In de gemeenteraad was alleen gesproken over renovatie van sanitaire en technische voorzieningen in de ijshal, die deel uitmaakte van een complex met ook een zwembad en een tennishal. Ook burgemeester Wolfgang Heitmeier ontkende dat het gebouw zelf aan renovatie toe was.

Door de zware sneeuwval stortten in München en Salzburg in totaal drie daken van hallen in, waaronder het dak van een bowlingcentrum in Salzburg, aldus de politie en brandweer. Bij de instortingen vielen geen gewonden. In Rosenheim liet de gemeente voorzorgshalve twee grote sporthallen sluiten. In Ostrava in het noordoosten van Tsjechië raakte een winkelbediende licht gewond toen het dak van een supermarkt gedeeltelijk naar beneden kwam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer