HILVERSUM - Minder protest, meer debat. Die werkwijze kiest de Evangelische Omroep in de communicatie met niet-christenen. „Laten we niet alleen onze mond opendoen als er iets ergs gebeurt.”
EO-directeur drs. A. G. Knevel leverde vorige maand een bijdrage aan een themanummer van CU-blad Handschrift rond de vraag hoe het gesprek met niet-christenen moet worden aangegaan nu Bijbelse standpunten steeds meer op weerstand en onbegrip stuiten. Aanleiding was de irritatie die ontstond door het protest van de ChristenUnie tegen een reclamespot waarin de ”hand van God” de bal het doel in duwde.
Knevel zegt blij te zijn met de bezinning die op gang gekomen is. „We menen onze stem te moeten laten horen, maar het blijkt vaak alleen maar weerstand op te leveren. Dat betekent niet dat we moeten zwijgen of dat we ervan mogen uitgaan dat het toch allemaal niets helpt. Het wordt wel steeds belangrijker hóé we spreken. Welke vorm kiezen we en welke toon slaan we aan? We zijn een kleine minderheid geworden en dat beseffen we soms onvoldoende. In de samenleving ontstaat al gauw de indruk dat wij de grote meerderheid onze wil willen opleggen. Daar steigert men tegen.”
Hoe moet het dan wel? „Laten we meer in debat gaan en onze standpunten uitleggen, in plaats van acties op te zetten die heel veel irritatie oproepen en daardoor averechts werken. Zo gingen we als EO de achterliggende weken het debat aan met Peter R. de Vries over zijn streven het bijzonder onderwijs niet langer te subsidiëren. Ook spraken we met de voorzitter van de vereniging van abortusartsen over hun wens bij een abortusverzoek de bedenktijd van vijf dagen af te schaffen. Met zulke gesprekken bereik je wellicht iets.”
Laten we niet bekendstaan als mensen die alleen maar overal tegen zijn, zegt Knevel. „We bereiken het meest met diaconaat, met positieve actie. Overwin het kwade door het goede. Hét voorbeeld is de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Die is begonnen als protestclub, maar heeft zich omgevormd tot hulpverleningsorganisatie. Zo is de Bond tegen het vloeken zich gaan richten op voorlichting in het onderwijs en verspreidt de RMU een flyer met een toespitsing van de tien geboden.
Zulke positieve acties zijn effectiever dan protesten, al zullen die ook niet altijd achterwege kunnen blijven. We moeten daarbij wel tijd en wijze weten. Moet je heel veel herrie maken over een programma dat alleen maar in het holst van de nacht wordt uitgezonden? Houd er rekening mee dat elke protestactie een hoger kijkcijfer genereert.
Als je toch ten strijde trekt, zoek dan een breder draagvlak; werf coalitiepartners. Dat is gebeurd nu de christelijke partijen de ranzige videoclips van de muziekzenders MTV en TMF proberen tegen te gaan. Vanwege het negatieve effect op de seksuele moraal van jongeren wil ook de PvdA deze clips terugdringen.”
Dit is het derde deel in een serie over de vraag hoe christenen in Nederland moeten opkomen voor Bijbelse standpunten die kunnen indruisen tegen heersende opvattingen. Morgen deel 4.