Buitenland
„Merkel wordt op 22 november kanselier”

BERLIJN (AP) - CDU-leider Angela Merkel kan op 22 november bondskanselier worden, mits de coalitiebesprekingen van de christendemocraten met de SPD succesvol verlopen.

Dat succes niet vanzelfsprekend is, werd gisteren duidelijk toen Merkel aankondigde dat haar regering voor eind 2006 een begrotingstekort van 35 miljard euro weg moet werken als zij het jaar daarop wil voldoen aan de begrotingsregels van de Europese Unie.

De CDU/CSU en de SPD willen hun coalitiebesprekingen half november afgerond hebben, waarna zij hun regeerakkoord op partijcongressen zullen voorleggen aan de achterban. Als die akkoord gaat, mag het Duitse parlement op 22 november stemmen over de benoeming van Merkel als eerste vrouwelijke en eerste Oost-Duitse bondskanselier, aldus medewerkers van de CDU.

Na een besprekingsronde van vijf uur zei Merkel maandagavond dat er nog grote meningsverschillen bestaan tussen haar christendemocraten en de sociaaldemocraten van vertrekkend bondskanselier Gerhard Schröder. Vooral over het dichten van het begrotingstekort en de hervorming van Duitslands strikt gereguleerde arbeidsmarkt bestaat nog grote onenigheid. „We willen de problemen aanpakken, maar we zullen heel erg ons best moeten doen”, zei Merkel tegen journalisten.

Na jaren van minimale economische groei is het aantal werklozen in Duitsland naar recordhoogte gestegen en ligt het begrotingstekort al tijden boven het door de EU opgelegde maximum van 3 procent. De nieuwe regering heeft weinig speelruimte: een belastingverhoging en bezuinigingen zouden funest zijn voor de koopkracht en de langzaam opkrabbelende economie.

De index van het Ifo-instituut, een belangrijke graadmeter voor de Duitse economie, gaf gisteren aan dat het vertrouwen van de zakenwereld in de economie in oktober opnieuw is gegroeid. De deelnemende bedrijven gaven ook voor de vijfde opeenvolgende maand aan de komende zes maanden met toenemend vertrouwen tegemoet te zien. Of het groeiende vertrouwen te maken heeft met de vorming van een nieuwe regering was niet duidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer