GRONINGEN (ANP) - De staking bij aardappelzetmeelconcern Avebe gaat door. De rechtbank in Groningen heeft dinsdagavond de vordering van het bedrijf afgewezen om de staking van FNV Bondgenoten te verbieden. De vakbond krijgt op alle punten gelijk.
Avebe stelde in de rechtbank dat werkwillige werknemers bij de poort werden tegengehouden en geïntimideerd door leden van FNV Bondgenoten. De rechter noemt dat onvoldoende aannemelijk.
Ook de door Avebe geschatte financiële schade van 2 miljoen euro als gevolg van de staking acht de rechter niet onevenredig ten opzichte van het doel van de staking. De rechter geeft in zijn uitspraak verder aan dat de staking geen exorbitante schade toebrengt aan de bijna 4000 boeren die hun aardappels op dit moment niet kwijt kunnen.
Avebe is teleurgesteld in de uitspraak. „Er ligt een goed marktconform sociaal plan”, stelt woordvoerder Harry Jasken. Het bedrijf is echter niet van plan om op korte termijn te onderhandelen met FNV Bondgenoten. „Er zit geen uitnodiging in voor een gesprek. We gaan nu eerst kijken of we met de ongeveer 750 werkwilligen de komende tijd de fabrieken kunnen laten draaien”. Welke fabrieken dat zullen zijn, kon Jasken nog niet zeggen.
Bestuurder Anja Dijkman bij FNV Bondgenoten zegt de houding van Avebe te betreuren. „Avebe kan de schade beperken door met ons te onderhandelen”, stelt ze. „Het conflict lijkt uit te groeien tot een prestigeslag. Het gaat niet meer om de inhoud”.
De aardappelboeren zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechter, zegt J. Bartelds, voorzitter van de werkgroep Zetmeelaardappelen van LTO Nederland. „Het conflict verhardt. Ik hoop dat we de boeren rustig kunnen houden”.
Vorige week donderdag hielden boze boeren een tegenactie bij een vestiging van Avebe. Volgens Bartelds heeft de staking de boeren al 300.000 euro gekost. De schade kan volgens hem in de miljoenen lopen als de staking aanhoudt.
De staking bij Avebe begon vorige week maandag en richt zich tegen het ontslag van 148 van 1300 werknemers. De actievoerders willen dat het bedrijf toezegt de komende vijf jaar geen gedwongen ontslagen te laten plaatsvinden.