Binnenland
Apothekers: Straks meer onverzekerden

Het nieuwe ziektekostenstelsel dat volgend jaar ingaat, zal tot gevolg hebben dat meer mensen hun hogere verzekeringspremies niet meer kunnen opbrengen. Meer burgers zullen dus onverzekerd raken.

ANP

Dat schrijft de apothekersorgansatie KNMP in een reactie op de nieuwe begroting van Volksgezondheid voor volgend jaar.

De apothekers zijn bang dat de overheid zich in het nieuwe systeem te veel terugtrekt en dat commerciële partijen de dienst gaan uitmaken. Bovendien voorzien ze grote druk bij de ziektekostenverzekeraars. Volgens de KNMP bestaat het gevaar dat ziektekostenverzekeraars, in een poging om te overleven, hun cliënten alleen nog minimale zorg bieden en op die manier geld besparen.

Z–org, voorheen de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg, hamert in zijn reactie op de begroting op behoud van de kwaliteit van de zorg. De instellingen voor thuiszorg hebben volgens Z–org de laatste jaren veel vernieuwingen doorgevoerd. Ze zijn zuiniger gaan werken en hebben de zorg aan patiënten minder omslachtig gemaakt. De instellingen moeten nu de kans krijgen hun financiën op orde te brengen, vindt Z–org. Temeer daar de overheid in de toekomst thuiszorg wil onderbrengen bij gemeenten. Dat wordt een zeer ingrijpende reorganisatie die de instellingen voor thuiszorg veel nieuwe problemen zal opleveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer