Buitenland
Spanning stijgt in Afghanistan na aanslagen

In Afghanistan zijn vrijdag de campagnes voor de verkiezingen van zondag officieel beëindigd. Aanhangers van de Taliban en al-Qaida gaan echter onverminderd door met het plegen van aanslagen die de verkiezingen moeten verstoren.

Buitenlandredactie

De stembussen waarin de Afghanen morgen hun stembiljetten mogen deponeren zijn vrijdag onder gewapende politie-escortes naar de stembureaus gebracht. De sfeer in Afghanistan is zeer gespannen en in de hoofdstad Kabul zijn wegversperringen opgeworpen en wordt het verkeer uit veiligheidsoverwegingen gecontroleerd.

Mullah Latif Hakimi, die beweert namens de Taliban te spreken, heeft de Afghanen ertoe opgeroepen de verkiezingen te boycotten omdat die volgens hem een verlengstuk zijn van het Amerikaanse beleid waar de Taliban zo fel tegen zijn gekant. Volgens Hakimi zullen de Taliban tijdens de verkiezingen echter alleen de internationale coalitietroepen, die onder leiding van de Verenigde Staten en de NAVO staan, op de korrel nemen en Afghaanse burgers met rust laten.

Gisteren kwamen drie burgers om bij een bomaanslag op een bus in de provincie Ghazni en raakten zeven mensen gewond. Donderdagavond sleepten vermoedelijk Taliban-strijders in de provincie Helmand verkiezingskandidaat Abdul Hadi uit zijn huis en schoten hem dood. Donderdag raakten ook twee Amerikaanse militairen gewond en kwam hun Afghaanse tolk om het leven bij een bomaanslag in Ghazni. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft burgers ertoe opgeroepen alert te zijn en verdachte situaties aan de politie te melden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer