De ontknoping van de ontvoering van Claudia Melchers heeft vragen opgeroepen over mogelijke betrokkenheid van de familie met drugshandel in Zuid-Amerikaanse kringen. De ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne, maar kregen die niet.
De theorie over de drugshandel doet de ronde binnen politiekringen die zich met de bestrijding van grootschalige drugshandel bezighouden. „Zo’n eis is niet logisch als het misdrijf niets met drugs te maken heeft”, zegt een anonieme politiebron tegenover persbureau ANP. Er wordt op gewezen dat de politie nooit aan zo’n partij kan komen en ook een gewone burger niet. Het is dus geen reële eis. Ook zal de politie hier nooit aan meewerken. Zulke partijen moeten criminelen bestellen in Zuid-Amerika. En daar zit wat de politiemensen betreft ook de essentie van het verhaal.
Een andere politiebron benadrukt tegenover het persbureau dat bijna alle ontvoeringen in het criminele milieu voorkomen. „Het is zeker niet ongewoon dat er iemand wordt ontvoerd om een partij drugs terug te krijgen als die bijvoorbeeld niet is betaald. Vaak gaat dat buiten het publiek en de politie om. Als dit scenario voor deze zaak zou gelden, is de politie nu wel bij de ontvoering betrokken geraakt. Dat kan de zaak hebben verstoord.”
„Als je een dergelijke partij in Zuid-Amerika koopt, betaal je de helft van de prijs vooruit. De tweede helft moet bij aflevering worden voldaan”, legt de politiefunctionaris uit. „Zo’n zending wordt begeleid door een paar vertegenwoordigers uit Zuid-Amerika om dat tweede deel van de prijs bij aflevering in ontvangst te nemen. Als daar iets fout gaat of de partij verdwijnt, hebben zij een probleem. Dan kunnen ze niet veilig naar huis terugkeren. Zij zijn verantwoordelijk voor de afhandeling. Ze zullen dus de drugs moeten terugvinden of het geld alsnog zien te krijgen.”
De ontvoerders van Melchers, dochter van een steenrijke industrieel, namen afgelopen maandagavond contact met haar op. Ze wilden praten over zakelijke aangelegenhedend omtrent catering, zo meldde de Amsterdamse recherchechef W. Woelders gisteren tegenover de massaal toegestroomde pers. Aangekomen in het pand aan de Jan van Eyckstraat in Amsterdam-Oud Zuid bedreigden de ontvoerders Melchers en een kennis van haar met een vuurwapen. De kennis werd vastgebonden. De twee kinderen van Melchers bleven ongemoeid. De ontvoerders lieten een Engelstalige brief achter waarin 300 kilo cocaïne werd geëist.
De geknevelde Melchers werd in een beige plastic bak gestopt en in een voor het huis geparkeerde auto gedeponeerd. Vervolgens reden de drie ontvoerders, vermoedelijk twee Zuid-Amerikaanse mannen (een in roze overhemd) en een negroïde man, waarschijnlijk naar het oosten van het land.
Claudia Melchers kwam naar eigen zeggen terecht in een woning met een verdieping en een puntdak. Het raam van het vertrek waarin de vrouw terechtkwam, was geblindeerd met plastic. De politie gaat uit van een locatie in het oosten, omdat in het huis een radio aanstond waarop Duitstalige klanken en een „Achterhoeks accent” waren te beluisteren. In het huis is de vrouw volgens de politie goed behandeld. Ze kreeg te eten en kon zich douchen.
In de nacht van woensdag op donderdag kwam Melchers geblinddoekt in een auto terecht. In Arnhem werd ze vrijgelaten - ze had geen schoenen aan en liep op sokken. Vermoedelijk hebben de ontvoerders haar losgelaten in het park Sonsbeek in de omgeving van de Zijpendaalseweg. Vervolgens spoedde Melchers zich naar het station. Ze kwam nog een jogger en een vrouw tegen. Op het station sprak ze een taxichauffeur aan, waarna ze later herenigd werd met haar gezin.
Recherchechef Woelders benadrukte gisteren dat bij zijn weten de politie en de familie geen losgeld hebben betaald. Over de precieze motieven van de ontvoerders tast de politie nog in het duister. Claudia Melchers is lichamelijk ongedeerd. Ze heeft alleen wat striemen aan haar polsen.