Binnenland
Persoonlijke opmerkingen bij het onderzoek

De respondenten van het onderzoek Geloof en politiek hadden de mogelijkheid om een persoonlijke opmerking te plaatsen. Hieronder volgt een overzicht van deze opmerkingen.

Ik ben benieuwd naar de uitkomsten

Ik ben zeer katholiek opgevoed, gedoopt, gevormd en heb mijn plechtige communie gedaan. Maar ik heb radicaal afstand gedaan van mijn geloof en van geloof in het algemeen, waar het mij zelf betreft. Ik heb me ook laten uitschrijven als katholiek in het bevolkingsregister. Dat neemt niet weg, dat ik vind, dat mensen moeten kunnen geloven en dat we daar als maatschappij rekening mee moeten houden en de rol van godsdienst voor het thuisvoelen in onze maatschappij niet moeten onderschatten.

Ik ben gedoopt en met religie opgevoed. Daarom is het voor mij belangrijk.

Bij de trits geloof, hoop en liefde, staat de liefde bovenaan. Volgens mij betekent dat, dat religieuze kloven overbrugd kunnen worden. Er is niet 1 waarheid, waardoor andersdenkenden autonomatisch ’ketters’ zijn. Ik ben het zeer eens met Jacobus 13 (?): ’Gij zegt, dat gij een geloof hebt. Toon mij uw geloof uit uw werken’

Betrek svp dit onderzoek niet alleen op joods/christelijke traditie maar juist ook op andere religies

Ik heb er geen problemen mee om mee te werken aan dit soort onderzoeken, maar ik vind de vragen toch wel van een zodanig ’vage’ aard dat ik me afvraag welke conclusies jullie uit de antwoorden gaan trekken. Met name de vragen over de maatschappelijke betekenis van religie zijn een beetje kort door de bocht, achter zo’n vraag zitten enorm veel deelvragen...

Het belang van de rol die kerken kunnen vervullen, wordt helaas nog al eens onderschat.

Aan vraag 9 (leven na de dood) wil ik toevoegen: ”wist ik het maar””

Aan vraag 11 (over de maatschappelijke betekenis van religie) wil ik toevoegen: ”als ik de Islam daarbij betrek”.

Probeer een samenleving nooit dat religieuze gezicht te geven, waartoe je persoonlijk niet in staat bent

Religie is een puur persoonlijke aangelegenheid. Een gelovige is geen beter mens dan een ongelovige of omgekeerd. Gelovigen dienen de ongelovige te respecteren zoals de ongelovigen de gelovigen dienen te respecteren. Mensen zijn gelijkwaardig.

Religie is een persoonlijke zaak.

De politiek mag de verschillende religies niet negeren, doch dient daar oog voor te hebben.

De antwoordcategorieen waren niet altijd even vergelijkbaar. Bij de vraag hoe vaak ga je naar de kerk was de ene categorie eens of vaker per week en de ander een paar keer per jaar. Dat is nogal een groot verschil.

Het integratiedebat heeft de politiek gedwongen na te denken over de plaats van religie in de samenleving. Dat is winst. In geen veertig jaar hebben we dit soort debatten gehad.

Bij vraag 3 (Ik sta positief t.o. religie omdat) is het zo dat de drie keuzemogelijkheden nauwelijks in een ””volgorde van de belangrijkheid”” zijn te plaatsen.

Bij vraag 11 (De maatschappelijke betekenis van religie neemt toe) kun je de vraag op twee manieren opvatten: 1e als feit, 2e als wens. Ik heb voor het tweede gekozen.

Ik vind het zeer bijzonder om te zien dat een hoop mensen veel kracht putten uit hun geloof. Wel vind ik het onacceptabel dat sommige gelovigen geen respect hebben voor mensen die niet geloven of er niet expliciet voor uit komen. Ik vind de mate waarin ik geloof een erg persoonlijke aangelegenheid en ik vind het dan ook jammer dat ik daar met regelmaat op aangesproken word. Ik geloof voor mijzelf, niet voor een ander.

Ik vind dat er te vaak te algemeen over religie wordt gesproken. Mijn familie is van reformatorische inslag, dus vrij behoudend. Maar tegelijk zijn het heel progressieve mensen die hart hebben voor sociale kwesties en voor individuele benadering. Ik hou niet van mensen die dogamtisch zijn en niet meer naar mensen willen kijken. Maar mijn ervaring in mijn eigen familie is juist dat orthodoxe gelovigen niet per se star hoeven te zijn, maar juist (met behoud van eigen opvattingen) open naar anderen kunnen zijn.

(Van groot belang is dat politici niet alleen zeggen dat ze religieus zijn maar er ook naar handelen. Verder kan religie voor mensen en groepen gigantisch veel houvast geven.

(U vraagt van welke kerk ik lid ben, vandaag de dag zijn mensen soms lid van een kerk en voelen zich ook betrokken bij andere religieuze organisaties. Zelf ben ik lid van de PKN, maar zeer betrokken bij migrantenkerken. Overigens goede zaak om middels een dergelijke enquete zicht op deze belangrijke zaken te krijgen!

Met name onder jongeren is een enorm gebrek aan kennis over religie. Onderzoek toont aan dat ze geen idee hebben wat de betekenis is van feestdagen als pasen en pinksteren. Je hoeft niet te geloven om het belang van religie te onderkennen. Het zal wel komen doordat er minder gelezen wordt. Ik betreur dat.

Boeiend onderzoek. Hoewel het niet erg diep gaat, want de vragen nodigen op zichzelf uit tot verdergaande reflectie. Vriendelijke groet, Bert Bakker.

Ik noem mezelf agnost, humanist. Mijn basiswaarde is dat je elkaar moet respecteren.

(Juist in de huidige verwarrende samenleving kan religie (hernieuwd) hoop en vertrouwen geven. Religie kan als positieve kracht weerwerk bieden tegen het negativisme in de naatschappij. samenleving.

(Ik geloof dat religie en politiek absoluut gescheiden moeten zijn. Ik vind het nog altijd vreemd dat iets waarvan ik stellig meen dat het niet bestaat, toch de wetgeving in Nederland bepaalt. Ik respecteer mensen die geloven, maar zij moeten mij niet hun wil of ideeen opleggen.

Ben benieuwd naar de uitkomsten

Ik hoop dat de mensen die vinden dat zij horen tot een van de religieuze stromingen daar meer open voor uit durven te komen. Moslims verbergen hun geloof niet, maar wij antwoorden vaak op de vraag of we gelovig zijn met ””ik ben wel ... opgevoed.”

Met religie heb ik geen problemen behalve als het om radicale uitingsvormen gaat. Tolerantie is een absolute voorwaarde.

Het gebrek aan kennis en de relativering van het belang van religie in onze samenleving leidt tot een grotere kloof tussen politiek en samenleving en draagt niet bij aan integratie en sociale cohesie. Religie verbindt, inspireert en motiveert. Die krachten kan de samenleving goed gebruiken. Het ontkennen van het belang van religie leidt tot isolement en tot verwijdering.

Veel succes, met een vriendelijke groet, gert-jan oplaat

Gezien de tijdsgeest goed op zijn plaats onderzoek

Succes.

(Het is goed onderscheid te maken tussen religieuze beleving, waardoor mensen evenwichtiger in het leven kunnen staan, en religie als drijfveer tot maatschappelijke veranderingen. Fundamentalisme en islamisme zijn gevaarlijke ontwikkelingen, die het zicht op geloof vertroebelen.

Het is goed om het over de dit onderwerp te hebben. In politiek en maatschappij. Ook goed om er onderzoek naar te doen. In gesprekken met anderen boren we te weinig door naar de diepste motieven van de ander.

Ik laat mij in al mijn bezigheden inspireren door 1 Kor. 13. Tegelijk vind ik dat aan religie geen maatschappelijke of politieke betekenis moet worden toegekend. Daarom ben ik ook tegen exclusief christelijke feestdagen. Maar religie is wel heel belangrijk voor de identiteit van mensen. Daarom zouden ze er openlijker voor uit moeten komen.

Naastenliefde, zorg en sociaal besef gedijen ook in een a-religieus klimaat.

Ik ben bereid tot respect voor elke religie als een ander bereid is mijn niet-geloven te respecteren

(Het debat in de Kamer over Intelligent Design heeft bij mij de vraag opgeroepen in welke kring de echte fundamentalisten zitten

(Politici moeten respect tonen voor religie, ook als ze zelf een andere religie zijn toegedaan of niet-religieus zijn

(Zodra religie gebruikt wordt tot handelingen in strijd met de wet, dient de overheid streng op te treden.

(Je levensovertuiging bepaalt je manier van politiek bedrijven. Toch komen maar weinig politici ermee naar buiten. Van mij mag je meer laten weten waar je voor staat. Het is voor anderen belangrijk te weten waar je je eigen opvattingen vandaan haalt.

(Het is een zorglijke ontwikkeling dat met name liberalen en sociaal-democraten staat en kerk strikt willen scheiden en religie beschouwen als een prive-kwestie. Uit de diverse religies kunnen universele waarden worden afgeleid die de Nederlandse samenleving kunnen versterken. Politici zouden daar meer oog voor moeten hebben. Komend uit Brabant betreur ik voorts dat de protestantse cultuur in Den Haag dominant is, zoals onlangs weer bleek bij de begrafenis van de paus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer