Economie

Liberalen dreigen sociale partners met WAO

Als werkgevers en werknemers zich in CAO’s niet houden aan afspraken uit het Najaarsakkoord, moet de verhoging van uitkeringen in de nieuwe WAO niet doorgaan. Ook de boetes die werkgevers moeten betalen als een personeelslid arbeidsongeschikt wordt, moeten dan blijven bestaan.

Redactie politiek
30 June 2005 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

Die waarschuwing gaven D66-leider Dittrich en VVD-kamerlid De Vries woensdag af tijdens het afsluitende kamerdebat over de vervanging van de WAO door de WIA, de Wet werk en inkomen. In het Najaarsakkoord staat dat werkgevers hun personeel tijdens de eerste twee ziektejaren die aan de WAO voorafgaan, in totaal niet meer mogen betalen dan 170 procent van het loon. VVD en D66 vrezen dat met die afspraak op ruime schaal de hand wordt gelicht.

De Geus erkende dat de toezegging in het Najaarsakkoord nog niet voldoende wordt nageleefd. Hij wil de sociale partners daarop aanspreken. Maar over sancties wil hij nu nog niet praten. „Als afspraken net gemaakt zijn, moet je niet meteen naar het sanctie-instrument grijpen”, aldus de minister. Volgens hem is een „subtiele regie” nodig.

Dittrich en De Vries willen ook dat andere afspraken uit het sociaal akkoord, bijvoorbeeld over VUT en prepensioen, strikt worden nagekomen in CAO’s. Gebeurt dat niet, dan moeten die CAO’s niet meer algemeen verbindend worden verklaard, vinden ze. Dat betekent dat niet elk bedrijf er zich aan hoeft te houden. Op dit punt wilde De Geus woensdag niet ingaan.

De nieuwe WAO, waarover de Kamer donderdag stemt, houdt in dat alleen volledig arbeidsongeschikten nog een uitkering krijgen. Die zou omhooggaan van 70 naar 75 procent van het laatste loon, als blijkt dat het aantal nieuwe arbeidsongeschikten voldoende daalt. Dan zou ook de werkgeversboete verdwijnen.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikten moeten in het nieuwe stelsel, dat op 1 januari ingaat, zo veel mogelijk aan de slag blijven. Zij ontvangen een aanvulling op het loon voor het deel dat ze niet meer kunnen werken. Deze regeling wordt in 2006 uitgevoerd door de publieke uitkeringsinstantie UWV. In 2007 mogen ook de particuliere verzekeraars zich daarmee bezighouden. De afspraak hierover kwam vorige week tot stand na veel ruzie tussen de coalitiefracties.

CDA, VVD en D66 steunen het wetsvoorstel van De Geus, dat daardoor een meerderheid zal verwerven. Ook LPF en SGP zijn voor.

De linkse oppositiefracties zijn fel tegen. PvdA-kamerlid Bussemaker noemde het wetsvoorstel woensdag „bureaucratisch en onrechtvaardig.” Haar SP-collega De Wit sprak van „een buitengewoon slechte wet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer